Borac protiv mafije
23

Italija: Pietro Grasso izabran za predsjednika Senata

SRNA
Pietro Grasso (Foto: AFP)
Pietro Grasso (Foto: AFP)
Pietro Grasso, zastupnik Demokratske stranke lijevog centra izabran je za predsjednika italijanskog Senata.

Grasso, bivši nacionalni tužilac za borbu protiv mafije, izabran je večeras za predsjednika Senata tek u četvrtom krugu glasanja koje je bilo neizvjesno do kraja, objavili su italijanski mediji.

Grasso /58/ je dobio 137 glasova, što je 20 više od njegovog protivkandidata Renata Schifanija iz Berlusconijeve partije "Narod slobode" koji je osvojio 117 glasova.

"Zemlji su više nego ikada potrebni brzi i efikasni odgovori na socijalnu, ekonomsku i političku krizu kroz koju prolazi", rekao je Grasso u prvom obraćanju. Prethodno je Laura Boldrini, zastupnica italijanske ljevice, izabrana za predsjednicu Donjeg doma novog italijanskog parlamenta.

Iako koalicija predvođena liderom Pier Luigijem Bersanijem ima predsjednike oba doma parlamenta, još nema apsolutnu većinu u Senatu, koja bi omogućila da vlada dobije neophodno povjerenje.

Ovim izborom predsjednika oba doma omogućeno je da predsjednik države Giorgio Napolitano otpočne zvanične konsultacije sa političkim liderima o formiranju nove vlade. Razgovori bi trebalo da počnu 19. marta. Bersani se nada da će dobiti mandat od Napolitana da pokuša da formira vladu. Međutim, analitičari smatraju da su izuzetno male šanse da se to desi.