Svijet
0

Italija pet dana bez novina

FENA
Štrajk novinara bez presedana u Italiji ostavio je stanovništvo pet dana bez dnevnih listova i prvi dnevnici će se tek u srijedu pojaviti na kioscima.

Novinari u dnevnim listovima, agencijama i tiskovnim uredima štrajkali su 21., 22. i 23. decembra, a zbog blagdana nisu radili još 24. i 25. decembra. Na posao su se vratili danas 26. decembra kako bi novine mogle izaći 27. decembra.

Novinari štrajkaju ne samo zbog toga što već dvije godine nisu obnovljeni radni ugovori, već i zbog onih kolega koji nisu u stalnom radnom odnosu. Zahtijevaju da svi novinari budu u stalnom radnom odnosu, jer na taj način ne podliježu mogućim ucjenama.

Teška je to bitka između novinarskog sindikata i udruge izdavača. Neki je uspoređuju s velikom bitkom rudara u Velikoj Britaniji za vrijeme premijerke Margaret Thatcher početkom osamdesetih godina.

Izdavači odbijaju zahtjeve novinskog sindikata, koji traži od da se novinari prime u stalni radni odnos, umjesto što ih se zapošljava samo na određeno vrijeme. "Novine koje pišu izdavači ne služe čitateljima kao ni demokratiji", iznose novinari.

Od marta 2005. godine izdavači odbijaju svake pregovore o obnovi radnih ugovora novinara, ali prije svega ne žele ni čuti za mogućnost primanja u stalni radni odnos novinare koji rade honorarno za vrlo male honorare.

Slobodnih novinara ili vanjskih suradnika u Italiji ima 25.000, a rade za minimalne honorare, iako na njima zapravo, leži veliki dio novinarskog posla u svim medijima i na njima izdavači zarađuju.

Dobar honorarac zarađuje samo oko 700 eura mjesečno, a ima ih koji su plaćeni po dva eura za tekst. Za njih sada štrajka oko 80 hiljada novinara u stalnom radnom odnosu.