Svijet
0

Italija oplakuje poginule u autobuskoj nesreći

FENA
Italijanski premijer Enrico Letta proglasio je utorak danom žalosti zbog autobuske nesreće u kojoj je poginulo 39 osoba kod Avelina, na jugu zemlje.

Autobus koji je prevozio hodočasnike u Avelino survao se niz liticu, a prema zvaničnom bilansu saobraćajne policije u udesu je poginulo 39 osoba i 10 je povrijeđeno.

Još devet osoba je lakše povrijeđeno u vozilima koje je autobus zakačio kada je sletio s autoputa. Sahrana poginulih bit će organizovana u mjestu Pozzuoli u blizini Napulja gdje je živjelo 28 od 39 žrtava nesreće, javljaju agencije.

Predsjednik Giorgio Napolitano opisao je nesreću kao "neprihvatljivu tragediju" i pozvao na uvođenje mjera poboljšanja sigurnosnih standarda na putevima.

Policija je pokrenula istragu o nesreći, u kojoj će biti ispitana uloga vozača, koji je poginuo, kao i stanje u kome su se nalazili autobus i bankina na autoputu.

Bit će obavljena obdukcija vozača, a saobraćajna policija je zaplijenila dokumentaciju o autobusu od vlasnika Mondotravela.

Nesreća na autoputu Napulj-Bari dogodila se kad je vozač autobusa, iz zasad neutvrđenih razloga, izgubio kontrolu nad vozilom, udario u nekoliko automobila koji su se sporo kretali zbog saobraćajne gužve i sletio s nadvožnjaka visokog 30 metara.