Svijet
0

Italija: Marini umjereni optimist oko rješenja krize vlade

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Senata talijanskog Parlamenta Franco Marini, kojem je predsjednik republike Giorgio Napolitano povjerio tzv. istraživački mandat, nastavio je u petak konsultacije sa strankama oko rješenja krize vlade, nastale ostavkom premijera Romana Prodija, te je izrazio "umjereni optimizam" oko izlaza iz krizne situacije.

U palači Giustiniani Marini se u petak, drugog dana svojih konsultacija sa strankama, pokrenutim u pokušaju nalaženja suglasja za stvaranje vlade koja bi provela reforme izbornog sustava, sastao najprije sa Zelenima, pa s komunistima iz PDCI, socijalistima, predstavnicima stranke Italije vrijednosti, demokršćanima iz UDC, komunistima iz Komunističke obnove (PRC) te republikancima i liberalima.

Predsjednik Zastupničkog doma Fausto Bertinotti, koji je zamrznuo svoje članstvo u stranci Komunističke obnove, izjavio je u petak kako "politički više ne postoji sadašnji saziv parlamenta nakon što je Senat dao negativan glas Prodiju, te sada treba tražiti sud birača. Jedini problem je znati hoće li se glasati po sadašnjem lošem izbornom zakonu ili po novom, koji bi trebalo donijeti".

Dvije koalicije, ona desnog centra Silvija Berlusconija i ona lijevog centra Waltera Veltronija, imaju potpuno različita mišljenja glede sadašnje krize. Dok Berlusconi sa svojim saveznicima insistira da se odmah sazovu prijevremeni izbori, Veltroni predlaže da se najprije usvoji novi izborni zakon, javlja Hina.

Marini pokušava tzv. umjerene snage unutar desnog centra nagovoriti da utječu na Berlusconija kako bi pristao na prethodno usvajanje novog izbornog zakona. Ako je Berlusconi toliko siguran u svoju pobjedu, onda može počekati i dva mjeseca, koliko bi bilo dovoljno za donošenje novog izbornog zakona, odnosno do izbora, smatra njegov protivnik Veltroni. No, s obzirom da Berlusconi ima loše iskustvo iz 1994., kada se, poslije njegove ostavke na premijersko mjesto, do novih izbora čekalo dvije godine, vjerojatno će ga biti teško uvjeriti da sada također pričeka reforme.

Berlusconijev saveznik u desnom centru, čelnik Nacionalnog saveza Gianfranco Fini, već najavljuje kako bi izbore trebalo održati ili 5. ili 13. aprila.

S obzirom na to da će, najvjerojatnije, gradonačelnik Rima Veltroni biti premijerski kandidat lijevog centra, morat će se birati i novi prvi građanin talijanskog glavnog grada. Kao mogući kandidat lijevog centra spominje se Francesco Rutelli, ministar kulture i potpredsjednik u Prodijevoj vladi, koji je prije Veltronija bio gradonačelnikom Rima. Desni centar još nije našao pravog kandidata za rimskog gradonačelnika, premda se najčešće spominje predstavnik Nacionalnog saveza Gianni Alemano, koji je u Berlusconijevoj vladi bio ministrom poljoprivrede.