Svijet
0

Italija: Izbori za stvaranje nove stranke

FENA
U svim talijanskim gradovima postavljana su biračka mjesta na kojima Talijani, oni koji to žele, u nedjelju od 07.00 do 20.00 sati mogu birati budućeg sekretara i članove osnivačke skupštine nove stranke talijanske ljevice: Demokratske stranke.

Bivša Komunistička partija, koja je koncem osamdesetih počela mijenjati svoje ime i svoj položaj na talijanskoj političkoj pozornici približavajući se centru te se sa čelnicima Pierom Fassinom i Massimom D'Alemom, došavši do sadašnjeg imena Demokratska ljevica, raspustila i pokrenula stvaranje potpuno novog političkog subjekta. Stranka Margherita čelnika Francesca Rutellija se također raspustila da bi zajedno s Demokratskom ljevicom stvorila novu stranku.

Talijani mogu birati između pet kandidata čelnika nove stranke te liste kandidata za buduću osnivačku skupštinu u kojoj će biti 2.500 osoba. Na 11 hiljada biračkih mjesta na ulicama i trgovima talijanskih gradova i sa 70 hiljada dobrovoljaca na tim mjestima, Talijani mogu na taj način direktno utjecati na osnivanje nove stranke što je dosada događaj bez presedana na talijanskoj političkoj pozornici. Stranka se stvara iz baze, na demokratski način.

Kandidati za čelnike nove stranke su: sadašnji gradonačelnik Rima Walter Veltroni, ministrica za obitelj u Prodijevoj vladi Rosy Bindi, podsekretar predsjedništva vlade lijevog centra Enrico Letta, blogger koji se prije svega obraća mladima Mario Adinolfi i ekonomist Piergiorgio Gawronski, prenosi Hina.

Osim što se biraju nacionalne liste, biraju se i regionalne, odnosno liste s budućim čelnicima stranke na regionalnom nivou. Svaki Talijan s pravom glasa, i bez obzira na to za koju stranku glasa, na izborima može pristupiti izboru čelnika nove stranke, a na biračkim mjestima treba pokazati svoju osobnu kartu i dati prilog od jednog eura za pokriće troškova organiziranja cijelog događaja. Prvi put na jednom izbornom događaju mogu sudjelovati i mlađi od 18 godina, odnosno svi stariji od 16 godina.

Čelnici raspuštenih stranaka izjavili su da bi već odziv od jednog miliona predstavljao uspjeh te inicijative, ali prema prvim pokazateljima odziva na biračkim mjestima u Rimu moglo bi se zaključiti kako će ta brojka biti nadmašena.