Svijet
0

Italija: Industrijalci traže hitno zaključenje krize vlade

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik italijanskog senata Franco Marini, kojem je predsjednik Republike Giorgio Napolitano povjerio istraživački mandat za izlazak iz krize vlade nakon ostavke premijera Romana Prodija, sastao se u subotu s predstavnicima italijanskih industrijalaca i sindikalnih konfederacija (CGIL, CISL i UIL).

Predsjednik udruženja industrijalaca (Confindustria) Luca Cordero di Montezemolo je poslije susreta s Marinijem izjavio novinarima da treba odmah sazvati izbore ako se do utorka ne nađe izlazak iz krize vlade.

"Ako do utorka neće biti uvjeta za rješenje krize vlade, onda odmah, dan poslije, treba sazvati izbore", rekao je Cordero di Montezemolo i osudio političare koji "pokazuju loš primjer" društvu.

"Zabrinuti smo jer u našoj zemlji postoji nevjerojatno usitnjavanje stranaka. Mjesecima tražimo donošenje novog izbornog zakona, ali politička klasa nije uspjela dogovoriti se u vezi s tri stvari. Dati građanima mogućnost biranja svojih predstavnika, smanjiti broj stranaka i jamčiti vladanje", oštro je italijanske političare osudio Montezemolo.

Sindikati su od nove vlade zatražili "kao prvo smanjenje poreza na plaće", a zatim reformu izbornog sistema, jer je sadašnji izborni zakon stvorio "bolesni bipolarizam", javila je Hina.

Ponedjeljak će za "istraživačkog mandatara" Franca Marinija biti ključni dan, jer će razgovarati s predstavnicima najvećih stranaka, najprije s Nacionalnim savezom Gianfranca Finija, pa s pokretom Naprijed Italijo Silvija Berlusconija i na kraju s Demokratskom strankom Waltera Veltronija.

Najkasnije u utorak Marini bi mogao izvijestiti Napolitana o svom pokušaju nalaženja suglasja među strankama za stvaranje prijelazne vlade koja bi trebala pripremiti novi izborni zakon. No, desni centar Silvija Berlusconija za sada ne odustaje od zahtjeva za sazivanje prijevremenih izbora.