Nakon nasukavanja
0

Italija: Dvoje Francuza i Peruanac poginuli u brodolomu kruzera

FENA
Tri osobe poginule su u brodolomu plovećeg hotela Costa Concordia koji se u petka nasukao nekoliko stotina metara od obale na zapadu Italije, identifikovani su kao dvoje putnika iz Francuske i jedan član posade iz Perua, saopćili su lokalni zvaničnici.

Njihova tijela prenesena su u mrtvačnicu u Orbetelu, u blizini ostrva Giglio, u Toscani, na kojem se brod sa oko 4.000 ljudi nasukao.

U bolnice je smješteno 67 povrijeđenih, od kojih će 42-oje ostati pod medicinskim nadzorom, dok su ostalima sanirane frakture ili hipotermija, prenosi ANSA.

U trenutku nesreće na luksuznom turističkom brodu nalazilo se 3.200 putnika i 1.023 člana posade od kojih je većina evakuisana čamcima za spasavanje, helikopterima i drugim brodovima koji su se zatekli u tom području.

Mediji u Italiji javili su prvo da je u nesreći poginulo osam osoba, ali je potom javljeno da je potvrđena smrt najmanje tri osobe, javile su agencije.

Do nesreće je došlo u petak navečer dok su putnici bili na večeri. Prije početka evakuacije nestalo je struje što je otežalo spašavanje putnika koje je trajalo do 2.30 ujutru. Istraga o nesreći je u toku.

Luksuzni ploveći hotel krstario je Sredozemnim morem, a za putnike je bilo predviđeno zaustavljanje u lučkim gradovima Španije, Francuske i Italije.