Svijet
0

Italija: Četiri osobe poginule u nevremenu u Toskani

FENA
U nevremenu, koje je pogodilo centralni i sjeverni dio Italije, četiri osobe su poginule u Toskani, saopćile su u utorak lokalne vlasti, i precizirale da su tri tijela pronađena ujutro u jednom automobilu.

Automobil je kasno navečer u ponedjeljak sletio s mosta koji se srušio u oblasti Manciano, na jugu Toskane.

"Karabinjeri su utvrdili da automobil nosi skraćenicu Enel, italijanski energetski gigant, i da su u automobilu tri osobe", navedeno je ujutro u saopćenju lokalnog centra za spasavanje.

Grupa Enel je zatim objavila saopćenje u kojem se precizira da su se tri žrtve, dva muškarca i jedna žena, vraćale kući u Toskanu, nakon radnog sastanka u Rimu.

U obilnim kišama, koje su pogodile veliki dio Italije od subote, život je izgubila još jedna osoba u ponedjeljak u Kapalbiu, na jugu Toskane, 73-godišnjeg čovjeka je odnijela bujica dok se nalazio u svom automobilu.

Brojne ceste i željezničke linije su zatvorene za saobraćaj u Toskani, gdje je predsjednik regije tražio pomoć vojske.

Civilna zaštita je pokrenula novu uzbunu u utorak koja će važiti do srijede 07.00 sati, a koja se odnosi na pokrajine Florens, Sijena, Groseto i Arezo.

I u drugim regijama Italije je bilo poplava i klizišta, a dio Venecije je još pod vodom, iako je fenomen "acqua alte" (visoka voda) bio niži od svog maksimuma u nedjelju, kada je more dostiglo visinu od 1,50 metara iznad normalnog nivoa.

Centar za plimu iz Venecije je predvidio za utorak "acqua altu" koja će biti najviše 90 centimetara od normalnog nivoa.

Prema italijanskom Savezu za poljoprivredu, štete koju je pretrpio ovaj sektor posljednjih dana je već veća od 500 miliona eura.

Kiše su oslabile od ponedjeljka navečer i uzbuna će biti povučena u brojnim regijama u toku dana.

Prema prognozama nekoliko internetskih meteoroloških stanica, u Italiji će se smiriti nevrijeme, a nastaviti će se od četvrtka uglavnom u južnim regijama i na Siciliji, ali će njihov intenzitet biti manji od onoga koje je pogodilo centralni i sjeverni dio poluotoka.