Svijet
0

Italija će zatražiti od NATO-a da sagleda posljedice zbog velikih gubitaka civila

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italija će zatražiti od generalnog sekretara Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jaapa de Hoppa Scheffera da sagleda posljedice zbog "neopravdane" smrti civila u operacijama stranih snaga u Afganistanu, izjavio je ministar obrane Arturo Parisi a navodi ga u nedjelju italijanska štampa.

"Kontaktirat ću s generalnim sekretarom NATO-a i reći ću mu da istrage više nisu dovoljne te da treba sagledati posljedice" zbog takvih događaja, rekao je Parisi, čija zemlja učestvuje u međunarodnim snagama za pružanje sigurnosti u Afganistanu (Isaf) pri NATO-u.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je u subotu "neprecizne" operacije međunarodnih snaga koje su, prema njemu, ubile 90 civila u deset dana u Afganistanu.

"Karzaijeva osuda nas poziva da budemo zahtjevniji mnogo više te da zatražimo razjašnjenja i garancije u budućim operacijama", rekao je talijanski ministar.

Parisi je naglasio da učestalo ponavljanje takvih "neopravdanih" epizoda, sa svake tačke gledišta, "u potpunoj je kontradiktornosti s ciljevima međunarodnih snaga u Afganistanu, u kojima učestvuje Italija".

Italija je u Isaf-u angažirala 2.000 vojnika.