Franco Frattini
0

"Italija će pojačati borbu protiv gladi"

FENA
Italija namjerava pojačati napore u borbi protiv gladi u svijetu, ali same vlade ne mogu riješiti krizu, istaknuo je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u poruci povodom Svjetskog dana hrane.

Italija će raditi još više "svjesna da je neophodno postići efekt na strukturalne aspekte krize", rekao je Frattini dodajući da "same vlade ne mogu pobijediti glad".

Talijanska agencija Ansa je prenijela u četvrtak da je Frattini podsjetio kako je Svjetski dan hrane 16. oktobar prilika da se "osvrne na neophodnost zajedničkog rada na svim nivoima kako bi se garantiralo pravo na hranu utvrđeno Članom 11 Povelje Ujedinjenih nacija o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

"Svaki igrač treba da u kratkom, srednjem i dugoročnom periodu uradi svoj dio, naravno s UN-om, kao osnovnim koordinatorom između njenih agencija i međunarodnih finansijskih institucija", naglasio je Frattini.

Grupa osam (G-8) najrazvijenijih zemalja na svijetu "također mora ispuniti svoj dio posla a Italija, koja je će biti predsjedavajuća te grupe 2009. godine, namjerava uvrstiti hranu među hitne prioritete", zaključio je talijanski šef diplomatije.