Svijet
0

Italija: Bossi prijeti otcjepljenjem Padanije

FENA
Čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi ponovno prijeti otcjepljenjem Padanije, sjevernog dijela Italije, od ostatka zemlje, posebno ako na referendumu o ostavnim promjenama one budu potvrđene samo u tome dijelu Apeninskog poluotoka.

"Ako na sjeveru referendum potvrdi ustavne reforme, onda znači da je Padanija snažna i moći ćemo zatražiti naša prava u Ujedinjenim narodima", rekao je čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi, prenosi u ponedjeljak list Repubblica.

Pod naslovom "Idemo u UN pobijedimo li u Padaniji", što je Bossijev citat, Repubblica objašnjava kako je federalizacija Italije s mogućnošću otcjepljenja Padanije od juga Italije bila oduvijek politika Sjeverne lige.

Reforma kojom se mijenja 57 od 139 članova Ustava usvojena je u prošlom sazivu Parlamenta samo glasovima tada većinskog desnog centra premijera Silvija Berlusconija. Sjeverna liga je insistirala na toj ustavnoj reformi, a Bossi smatra da će, bude li ona potvrđena na sjeveru zemlje, to omogućiti Padaniji upućivanje zahtjeva Ujedinjenim narodima.

O kojim se zahtjevima radi Bossi nije sada izričito naznačio, ali s obzirom da je uvijek tražio samostalnost Padanije, može se pretpostaviti kakva će biti intervencija Sjeverne lige.

Biračka mjesta za više od 47 miliona Talijana, koliko ih je pozvano da se izjasni o ustavnim reformama, bit će otvorena u ponedjeljak do 15 sati, nakon čega će odmah početi prebrojavanje.

U nedjelju je do 22 sata glasalo 35 posto upisanih birača, što je mnogo više od broja birača koji su se odazvali prošlom referendumu o umjetnoj oplodnji, u junu 2005., kada je ukupno izašlo na birališta samo 25,9 posto upisanih birača.

Tada je, prenosi Hina, bio potreban i kvorum od 50 posto plus jedan birač da bi uopće referendum bio valjan, dok sada kvorum nije potreban.