Svijet
0

Italija bi ponovo mogla prihvatiti nuklearnu energiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talijanski Senat, gornji dom parlamenta, odobrio je u četvrtak mjere koje bi Italiju mogle približiti ponovnom prihvatanju nuklearne energije od koje je odustala prije više od 20 godina.

Italija, jedina članica Grupe osam (G-8) industrijaliziranih zemalja koja ne koristi atomsku energiju, glasala je za zatvaranje svojih atomskih elektrana i obustavila izgradnju novih 1987., godinu dana nakon katastrofe u Černobilu.

U međuvremenu je premijer Silvio Berlusconi oživljavanje proizvodnje nuklearne energije postavio za jedan od glavnih prioriteta svoje vlade, podsjetila je agencija Reuters.

Prema novom nacrtu zakona o energetici, talijanska vlada imat će šest mjeseci za pripremu neophodnih propisa i izbor lokacija za izgradnju novih atomskih elektrana.

Nacrt, koji je u četvrtak odobrio Senat, bit će iduće sedmice na glasanju u donjem domu parlamenta, gdje se očekuje njegovo konačno usvajanje, s obzirom na to da Berlusconijeva vlada u njemu ima veliku podršku.

Osim izbora lokacija za nuklearne elektrane, vlada će morati donijeti i propise o skladištenju nuklearnog otpada, uvesti novu proceduru za odobravanje izgradnje novih atomskih elektrana i formirati agenciju za nuklearnu sigurnost.

Vlada će također morati da donese kompenzacijske mjere za zajednice koje pristanu da se na njihovoj teritoriji izgrade nuklearne elektrane.

U Italiji lokalne vlasti imaju konačnu riječ u odobravanju industrijskih projekata, a javnost u zemlji ima neprijateljski stav prema atomskoj energiji. Protivnici ukazuju da gusto naseljena Italija nije podobna za nuklearne elektrane i da nema dovoljno novca za tako skupe projekte.

S druge strane, pobornici nuklearne energije ističu da Italija treba da diversificira isporuke energenata i smanji veliku zavisnost od uvoza fosilnih goriva, kao i da smanji emisiju ugljičnog dioksida, plina s učinkom staklenika.