Svijet
1

Italija: 5.000 stanovnika napustilo potresom pogođenu pokrajinu

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Nakon više desetaka novih potresa koji su u ponedjeljak pogodili italijansku pokrajinu Ferraru u sjeveroistočnoj regiji Emilia Romagna, a poslije snažnog potresa u nedjelju ujutro jačine 6 stepeni Richtera, to je područje, prema zadnjim podacima bilo prisiljeno napustiti oko 5.000 stanovnika.

Većina naknadnih potresa dogodila se u područjima Mirandola, San Felice i Finale Emilia, koje su najteže pogođene prvim snažnim potresom u nedjelju u 4 sata ujutro u kojem je šest osoba poginulo i 50-ak povrijeđeno, a materijalna šteta je golema u toj regiji bogate kulturne baštine. Stotine stanovnika provele su noć među ruševinama, u sportskim dvoranama i ponedjeljak ujutro dočekale kišu, olujni vjetar i nevrijeme.

Naslovnice gotovo svih italijanskih dnevnika donose fotografije raspolovljenog tornja sa satom u regiji Finale Emilia i naslovima "Strah i bol" te "Noćna mora". Teško oštećen toranj potpuno se urušio pod novim udarom u nedjelju poslije podne zbog čega je gradonačelnik Fernando Ferioli očajnički zavapio "hiljadu godina historije ode u vjetar".

Potres u nedjelju ujutro bio je magnitude 6, prema podacima Nacionalnog geofizičkog instituta, na 5,1 kilometara dubine s epicentrom u Finale Emilia, 36 kilometara sjeverno od Bologne. Među šestero žrtava, četiri su radnika noćne smjene u tvornicama i dvije žene: stogodišnjakinja nađena pod ruševinama jedne izolirane kuće te 37-godišnja Nijemica umrla od srčanog udara u trenutku potresa.