Uspjeh u Africi
0

Istrenirani pacovi vrlo efikasni u čišćenju minskih polja

Sarajevo-x.com
(Foto: AFP)
Pacovi igraju veliku ulogu u čišćenju minskih polja u minama zagađenom Mozambiku, a holandska nevladina organizacija APOPO već priprema i trenira pacove za rad u Tanzaniji gdje ima dosta smrtonosnih nagaznih mina, piše britanski list "Telegraph".

Dva mjeseca staru bebu pacova dva trenera uče kako da ide natrag i naprijed ravnim linijama. Uz izuzetno čulo njuha i motivisan hranom kao nagradom afrički pacov je vrlo učinkovit u otkrivanju mina, kažu u organizaciji APOPO, koja je pokrenula projekt treninga - prvog takve vrste - u Tanzaniji. Glodari su obučeni za otkrivanje TNT-a u minama tako što se oglasi zvučni signal kad god ispravno detektuju "minu".

"Detekcija je najteži, opasan i skupi dio protivminskog djelovanja. Budući da je pacove puno lakše trenirati nego pse, nije nam bilo teško da se opredijelimo za njih", rekao je Bart Weetjens, osnivač organizacije APOPO.

Dvojici deminera treba dan da očiste 200 kvadrata, ali ako rade sa dva pacova isti posao će obaviti za dva sata.

"Oni su vrlo učinkoviti. S njima ostvarujemo velike uspjehe, dosad su nam pomogli očistiti gotovo dva miliona kvadrata zemljišta u Mozambiku", kazao je Weetjens.

Drugi pacovi u okviru istog projekta prolaze različite vrste treninga - uče naprimjer iznjušiti tuberkulozu iz pljuvačke u laboratorijama, za potrebe bolnice u Tanzaniji. Pritom ostvaruju čak 60 posto tačnih nalaza. Trening počinje kad pacovi imaju tek mjesec kako bi se oslobodili straha od ljudi i nove okoline, nakon čega ih se uči kako da zarade hranu. Treninzi traju devet mukotrpnih mjeseci.

Trener Abdullah Mchomvu ističe kako je potrebno strpljenje, te da je on sam ponekad veoma frustriran tokom obučavanja pacova.

"Tad kažem da su to ipak životinje, a dodatno me umiri činjenica da ono što radimo spašava živote", kazao je on.

APOPO je čak pokrenula program u okviru kojeg pojedinci i korporacije mogu pridonijeti obučavanju pacova. Weetjens je dodao kako je sljedeći korak korištenje pacova za otkrivanje opojnih droga ili u potrazi za preživjelima nakon prirodnih katastrofa poput zemljotresa.