Svijet
0

Istraživački institut Pentagona: Rat u Iraku "veliki debakl"

FENA
Rat u Iraku postao je "veliki debakl" a njegov ishod je "upitan" usprkos poboljšanjima u sigurnosti ostvarenim s pojačanjima američkih snaga, zaključak je vrlo kritične studije koju je u četvrtak objavio vodeći znanstvenoistraživački institut američkog Pentagona.

"Mjereći u krvi i finansijama, rat u Iraku dostigao je status velikog rata i velikog debakla", kaže se u uvodu izvještaja Nacionalnog institita za strateške studije, istraživačkog centra Ministarstva obrane SAD-a.

Izvještaj instituta koji je dio Nacionalnoga vojnog sveučilišta, baca svježe sumnje na predviđanje predsjednika Georgea W. Busha o američkoj pobjedi u Iraku, samo sedmicu dana nakon što je Bush suspendirao daljnja povlačenja američkih snaga poslije jula.

Izvještaj ima znatnu težinu jer ga je napisao Joseph Collins, bivši visoki dužnosnik Pentagona, a temelji se na intervjuima s drugim visokim vojnim i obavještajnim dužnosnicima koji su igrali važnu ulogu u pripremama za rat.

U vrijeme kada je izviještaj rađen, ujesen 2007., više od 4.000 američkih i koalicijskih vojnika, te više od 7.500 iračkih vojnika i oko 82.000 iračkih civila je ubijeno, a deseci hiljada su ranjeni, dok se cijena rata, započetog u martu 2003., procjenjivala na 450 milijardi dolara.

"Niko još nije izračunao cijenu dugoročnih naknada za veterane i ukupni utjecaj rata na vojno osoblje i opremu", navodi Collins.

U izvještaju se, uz ostalo, prenosi Hina, ističe kako su SAD platile visoku političku cijenu, s ozbiljno narušenim ugledom u svijetu. Štaviše, operacije u Iraku preusmjerile su "ljudstvo, opremu i pozornost donositelja odluka sa svih drugih napora u ratu protiv terorizma" i ozbiljno iscrpile oružane snage SAD, ocjenjuje se u izvještaju.