Svijet
0

Istražitelji Scotland Yarda doputovali u Pakistan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski antiteroristički istražitelji doputovali su u Pakistan u petak kako bi sudjelovali u istrazi ubistva Benazir Bhutto, dan nakon što je predsjednik Pervez Musharraf odbacio navode kako je moguće da je i njegova vlada odgovorna za to ubistvo.

Tim Scotland Yarda pružit će forenzičku u tehničku ekspertizu, ali mu neće biti dopušteno "da ide u lov na divlje guske i izaziva političke nemire", izjavio je Musharaf na konferenciji za novinare u čertvrtak navečer, javio je AP.

Ubistvo Benazir Bhutto 27. decembra gurnulo je ionako nemirni Pakistan u još dublju krizu dok se bori protiv povećanog nasilja Al-Qaide i talibanskih ekstremista.

Također je dovelo do šestosedmičnog odgađanja parlamentarnih izbora, sada zakazanih za 18. februar, koji se smatraju ključnima za obnovu stabilnosti i demokratije u ovoj američkoj saveznici.

Musharraf, bivši vojni zapovjednik koji je preuzeo vlast u puču 1999. godine, odbacio je optužbe da su propusti u sigurnosti doveli do ubistva Bhutto i izjavio je da je ona bila djelimično odgovorna jer se gornjim dijelom tijela našla izvan svoga blindiranog vozila nakon predizborng skupa uprkos prijetnji islamskih ekstremista.

On je priznao kako je njegova odluka da zatraži pomoć u istrazi izvana donesena djelimično i zbog toga što želi otkloniti sumnje u saučesništvo njegove vlade. Bhutto je optužila elemente vladajuće stranke da je planiraju ubiti.

"Našli smo se u situaciji u kojoj bismo možda trebali ići izvan naših granica da dokažemo svijetu i našem narodu ovdje, koji je prepun emocija, da niko s vladine strane nije umiješan", izjavio je Musharraf.

Britanski istražitelji odbili su dati izjave novinarima kada su u petak ujutro stigli na aerodrom u Islamabadu.

U nemirima nakon ubistva Bhutto ubijeno je šezdesetak osoba i izazvana šteta oko 1,3 milijardi dolara u najteže pogođenoj pokrajini Sindh, tvrde vlasti.