Svijet
0

Istražitelj UN-a uporedio s apartheidom izraelski tretman Palestinaca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stručnjak za ljudska prava poručio je UN-ovom Vijeću za ljudska prava da se izraelski odnos prema Palestinaca može uporediti s apatheidom.

John Dugard, južnoafrički nezavisni istražitelj izraelsko-palestinskog sukoba, izjavio je da "svako ko je iskusio apartheid ima osjećaj "već viđenoga" kada posjećuje okupirane palestinske teritorije".

Dugard, pravnik koji se zalagao protiv apartheida u 1960-im, predstavio je 47-članom vijeću svoje nalaze o situaciji s ljudskim pravima na palestinskim teritorijama u izvještaju za prošlu godinu, javio je AP.

Njegovi komentari naišli su na trenutačnu osudu izraelskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, koji je izjavio da je Dugard pribjegao "zapaljivom i uvredljivom rječniku" koji ne doprinosi rješenju bliskoistočnog pitanja.

Izvještaj je "krajnje jednostran, izuzetno selektivan i bezrezervno pristrasan", izjavio je ambasador Itzhak Levanon.

Godinu dana staro vijeće dosad je samo usvojilo rezolucije kritične prema jednoj zemlji - Izraelu. Muslimanske zemlje su predložile tri nove rezolucije na trenutnom zasjedanju vijeća koje osuđuju akcije jevrejske države.

Dokument na 24 stranice, koji je postavljen na web-stranici vijeća prošlog mjeseca iznosi detalje brojnih optužbi protiv jevrejske države u obimu od uništenja palestinskih kuća do povlaštenog tretmana jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali.

Dugardovo svjedočenje o izraelskom tretmanu Palestinaca uveliko je nalik nedavnoj knjizi bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera "Palestina: Mir, ne apartheid". Ta knjiga naišla je na žestoke kritike Izraela i SAD-a i dovela do ostavki 14 članova savjetodavnog odbora Carterove fondacije.

Dugard je izjavio kako se ranije suzdržavao od korištenja riječi "apartheid" zbog "osjetljivosti teme".

Bijes oko Carterove knjige i "ozbiljni pokušaji da se naruši njegov integritet, posebno u SAD-u, međutim, naveli su me da razmotrim svoju odluku", izjavio je Dugan.

Navodeći postojanje odvojenih stambenih područja za Jevreje i Palestince u Hebronu, kao i odvojene ceste za jevrejske doseljenike i Palestince na Zapadnoj obali i u dolini Jordana, on je kazao da takve izraelske akcije očigledno krše međunarodne konvencije.

"Može li se ozbiljno negirati da su takvi akti počinjeni radi uspostave i održavanja dominacije jedne rasne grupe nad drugom rasnom grupom?", upitao je Dugard.

Dugard je imenovan 2001. kao neplaćeni, nezavisni ekspert bivše Komisije UN-a a za ljudska prava kako bi istraživao samo kršenja izraelske strane, provocirajući Izrael i SAD da odbacuju njegove izvještaje kao jednostrane.

Izrael mu nije dopustio da obavi zadatak nalaženja činjenica o ofanzivi u Gazi prošlog ljeta.