Svijet
0

Istraga ustanovila odgovornost Blackwatera za ubistvo 14 iračkih civila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Glasnogovornica kompanije Blackwater izjavila je kako kompanija podržava "najsnažniju odgovornost" za sve što je učinila pogrešno nakon izvještaja New York Timesa u kojem se navodi da su savezni istražitelji ustanovili da je pucnjava u kojoj je ubijeno skoro 14 iračkih civila od Blackwaterovih stražara prije skoro dva mjeseca prekršila pravila upotrebe smrtonosne sile.

Times je naveo neidentifikovane civilne i vojne zvaničnike u svom izdanju od srijede da su ubistva najmanje 14 od 17 iračkih civila od Blackwaterovog osoblja koje je čuvalo američku ambasadu neopravdana i da je prekršila standarde upotrebe smrtonosne sile.

Reagujući na Timesov izvještaj, glasnogovornica Blackwatera Anne Tyrell izjavila je kako kompanija "podržava najsnažniju odgovornost industrije. Utvrđeno je da je jedna osoba bila saučesnik u krivičnom djelu, a mi ćemo prihvatiti našu odgovornost u tome. Ključni ljudi u tom incidentu nisu razgovarali s istražiteljima".

Ona je dodala da će kompanija odustati od novih izjava "dok nam nalazi ne budu na raspolaganju".

Vladin zvaničnik blizak istrazi izjavio je za Associated Press u utorak navečer da nikakvi zaključci nisu usvojeni o bilo kojoj od žrtava. Zvaničnik State Departmenta izjavio je kako nije obaviješten o bilo kakvim nalazima. Obojica su tražila da ostanu anonimni jer je istraga još u toku.

Times je javio kako ministarstvo pravde već razmatra nalaze iako FBI još istražuje pucnjavu od 16. septembra.

Nikakvi dokazi ne podržavaju tvrdnje službenika Blackwatera da su irački civili otvorili vatru po njima, ali je FBI zaključio kako je moguće da su tri ubistva opravdana na osnovu pravila koje dopušta korištenje smrtonosne sile u slučaju trenutne prijetnje, javile su novine.

"Bez ikakve sumnje, timovi su tog dana bili suočeni sa smrtonosnom silom", izjavila je glasnogovornica Blackwatera.

Istražitelji su zaključili da je čak i pet stražara kompanije otvorilo vatru tokom pucnjave, javile su novine. Jedan stražar je bio u stredištu istrage jer je odgovoran za nekoliko ubistava, piše Times.

Pucnjava se desila na bagdadskom trgu Nisoor. Blackwater tvrdi da je konvoj napadnut prije nego što je otvorio vatru, ali je iračka vlada zaključila da je pucnjava bila neisprovocirana.