Egipat
0

Istraga pokazala: Eksplozija u balonu s turistima nije bila podmetnuta

FENA
Cvijeće na mjestu jučerašnje pogibije turista (Foto: AFP)
Cvijeće na mjestu jučerašnje pogibije turista (Foto: AFP)
Eksplozija balona na vrući zrak u kojoj je u utorak u Luksoru, na jugu Egipta, poginulo 19 turista, nije povezana s kriminalnim radnjama, po rezultatima prve istrage, javila je u srijedu egipatska novinska agencija Mena.

Istraga državnog tužilaštva ne pokazuje nikakve znakove kriminalnog postupanja, ističe agencija.

Premijer Hicham Qandil naredio je u utorak pokretanje istrage o eksploziji u kojoj je poginulo 19 turista iz Hong Konga, Japana, Francuske, Velike Britanije i Madžarske. Četiri istražiteljska tima su pregledala mjesto pada balona, u polju šećerne trske, razgovarala sa stanovnicima i provjerila dokumente i dozvole vlasnika.

Po riječima jednog od timova, kompanija Sky Cruise, vlasnik balona, prošla je 13., 14. i 15. februara uobičajenu kontrolu ministarstva za civilnu zrakoplovstvo, dodaje Mena.

S druge strane, ministar za civilno zrakoplovstvo Wael al-Maadawi rekao je da je primio zahtjev britanskih vlasti za sudjelovanje u istrazi.

Balon koji je poletio u zoru s 21 osobom, zapalio se i eksplodirao na visini od 300 metara. Letio je iznad zapadne obale u Luksoru, gradu 700 km južno od Kaira bogatom vrijednim spomenicima iz doba faraona.

Na videosnimci koju je načinio putnik u drugom balonu vidi se dim koji izbija iz košare, nakon čega se začula eksplozija koja je prouzročila pad balona na tlo.

Pilot i jedan turist su preživjeli skočivši iz košare neposredno prije pada, rekao je zaposlenik Sky Cruisea. Obojica su primljena u bolnicu.