Svijet
0

Istraga o smrti Sadama Huseina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tri dana nakon što je Sadam Husein obješen u Bagdadu, Munkit al-Farun, predstavnik tužilaštva na egzekuciji, otkrio je medijima da je pomišljao da prekine izvršenje smrtne kazne zato što su stražari dobacivali osuđenom vodeći ga na vješala.

Munkit al-Farun je objasnio da je u jednom trenutku zaprijetio stražarima da će lično napustiti prostoriju za vješanje ako dobacivanje ne prestane, čime bi, prema zakonu, pogubljenje moralo da bude prekinuto.

On je, međutim, dodao da događaje tokom izvršenja smrtne kazne ne smatra problematičnim, misleći pritom na drugi sporni detalj - činjenicu da su dva zvaničnika iračke vlade, nezvanično, ali ne skrivajući se, snimala tok egzekucije svojim mobilnim telefonima.

"Nisu snimali tajno, već otvoreno i javno. To je ono što sam vidio. Ako želite da čujete moj kometar, reći ću samo jedno - takav tok događaja bi bio problematičan samo u slučaju da je tako snimljen materijal korišten da se zaradi novac. To bi predstavljalo zločin. Ta egzekucija nije bila tajna, već smo je najavili javno. Imali smo svoju kameru na licu mjesta, a to znači da je postojala namjera da se snimak vješanja prikaže narodu. Ustvari, lično ni ne razumijem oko čega se zapravo digla prašina", primjećuje al-Farun.

Iračka vlada je pokrenula istragu koja bi trebalo da ustanovi ko je neovlašteno napravio kontroverzni snimak pogubljenja bivšeg predsjednika Sadama Huseina, javio je BBC.

Tročlana komisija formirana je nakon što je snimak, kako izgleda, napravljen mobilnim telefonom, postavljen na Internetu i prikazan na televizijskim stanicama širom svijeta.

Na snimku je prikazan Sadam Husein nekoliko trenutaka prije vješanja, dok mu neidentificirani svjedoci dobacuju i uzvikuju ime šiitskog imama Moktade al-Sadra.

Vlada je prethodno bila izdala zvanični snimak pogubljenja, za koje je rekla da je bilo "dostojanstveno".

Vladin predstavnik za štampu Muhamed al-Askar kaže da je iračka vlada obećala da će odgovorni za nezvanično snimanje egzekucije Sadama Huseina odgovarati.

"Nema sumnje da Vlada želi da primijeni zakon i da ne dozvoljava nikome da krši irački zakon. Zato je vlada pokrenula istragu kako bi pozvala na odgovornost neodgovorne i kako bi ustanovila kako su uradili to što su uradili uprkos vladinoj uputi da poštuju zakon i mehanizme za njegovu primjenu", objasnio je on.

Ala Maki, predstavnik vodeće stranke iračkih sunita Islamske partije, rekao je da je način na koji je izvršeno pogubljenje Sadama Huseina bilo greška i ocijenio da ga je trebalo izvršiti pred predstavnicima svih iračkih naroda i vjerskih grupa.

Dva dana poslije pogubljenja svrgnutog i na smrt osuđenog iračkog predsjednika, strasti među sunitima u Iraku se ne smiruju. Gnjevne, mada ne i pretjerano brojne demonstracije zabilježene su u selu Avdža, rodnom mjestu Sadama Huseina nedaleko od Tikrita, u sunitskom uporištu Samari, većinski sunitskim četvrtima Bagdada, kao i u Jordanu.

Većina demonstranata dijeli stav jednog od učesnika protesta u Amanu: "Arapski svijet je stvarno pobjesnio zbog ovoga. On je jedini vođa koji je rekao 'ne' Amerikancima. On je jedinstveni lider. On je jedini smatrao da prirodna bogatstva Iraka pripadaju svim Arapima. Raspodjeljivao je pomoć svim arapskim nacijama. Stajao je uz sve lidere koji su mu sada okrenuli leđa."