Svijet
0

Istraga o smrti princeze Dijane

FENA
Prinčevi William i Harry očekuju da će zaključci istrage Scotland Yarda o smrti njihove majke princeze Dijane, objavljeni u četvrtak, okončati špekulacije koje su pratile njenu smrt, saopćila je Clarence House, zvanična rezidencija princa Charlesa.

Nakon trogodišnje istrage, britanska policija je zaključila da je smrt princeze Dijane u Parizu 31. augusta 1997., u društvu svoga prijatelja Dodija Al-Fayeda, "bila tragična saobraćajna nesreća a ne urota".

Istražitelji su imali za zadatak da ispitaju sve tvrdnje koje su se pojavljivale vezano za ovu nesreću na putu. Potvrđeno je, između ostaloga, da je vozač vozio isuviše brzo, da je previše popio, te da princeza nije bila trudna niti zaručena s Dodijem al-Fayedom (42), s kojim je bila u ljubavnoj vezi samo mjesec dana.

Prinčevi William i Harry, koji su u trenutku nesreće imali 15 i 12 godina, "izuzetno su zahvalni lordu Stevensu i njegovoj ekipi na pedantnosti i profesionalnosti koju su dokazali tokom ove istrage i vjeruju da će konačni zaključci okončati sve špekulacije koje su pratile smrt njihove majke Dijane, princeze od Gallesa", saopćila je Clarense House.

Clarence House je precizirala da su dvojica prinčeva primili od lorda Stivensa, bivšeg direktora Scotland Yarda, koji je vodio istragu, primjerak izvještaja zvanično dostavljenog u četvrtak.

Na drugoj strani, brat i dvije sestre pokojne princeze su, putem zajedničkog saopćenja, izjavile da dijele zaključke istrage Scotland Yarda

"Lord Stevens i njegovi suradnici su nas redovno informirali tokom istrage. U toku smo zaključaka istrage i u cjelosti se slažemo s njima, te s nestrpljenjem očekujemo da detaljno pročitamo kompletan izvještaj", navodi se u njihovom saopćenju.