Svijet
16

Istraga o pucnjavi u brzom vozu: Napadač je htio izvesti teroristički napad i pobiti sve

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Prvi rezultati istrage o spriječenom napadu na voz Thalys koji je saobraćao na liniji Amsterdam-Pariz pokazuju da je motiv napada bio terorizam koji se nije dogodio zahvaljujući ljudima koji su savladali napadača skočivši na njega i oduzevši mu oružje.
Foto: AFP
Foto: AFP
Tužilac Francois Molins rekao je na konferenciji za novinare da je osumnjičeni Ayoub El Khazzani kod sebe imao 200 komada municije, a da je pretraga korištenja interneta pokazala kako je imao terorističke namjere. Također, imao je jurišnu pušku AKM, pištolj Luger i bocu s pola litre benzina.

"Cilj mu je bio pobiti sve ljude u vozu. El Khazzani je optužen za pokušaj ubistva i članstvo u terorističkim organizacijama", rekao je Molins.

Četiri putnika koja su savladala naoružanog napadača su nagrađena najvišim odlikovanjem francuskom Legijom časti koje im je uručio predsjednik te zemlje Francois Hollande. Jedan od njih bio je Britanac koji je rekao kako je odlučio da neće biti jedna od onih osoba koje će sjediti i čekati smrt, već da će se boriti.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Ako ćete umrijeti, pokušajte nešto učiniti u vezi toga", rekao je Chris Norman za CNN koji je uz tri Amerikanca napao Khazzanija. Peti muškarac, Mark Moogalian primit će nagradu kada se oporavi od povreda.

Foto: AFP
Foto: AFP
"Smatram da policija ne može biti svugdje i da svaki građanin mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Nisam neki ekspert ali mislim da se ne smije potcijeniti moć građana", dodao je.

Podsjetimo, napad se dogodio u prošli petak, a u pucnjavi su povrijeđene tri osobe. U vozu su bila 554 putnika.