BEA
0

Istraga o padu aviona Air Francea se "približava cilju"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Francuski Ured za istragu i analizu (BEA), zadužen za ispitivanje okolnosti zbog kojih se dogodila nesreća aviona Air Francea na letu od Rio de Janeira do Pariza 1. juna, u srijedu je procijenio kako se "približava cilju“, ali i da je u velikoj utrci s vremenom u pitanju pronalaska crnih kutija, objavile su agencije.
  • Uzimajući u obzir sav odrađeni posao i ono što imamo, mislim da se doista pomalo približavamo cilju, a cilj je razumjeti što se dogodilo, izjavio je direktor BEA-e Paul-Louis Arslanian na pres-konferenciji o toku istrage. BEA je sa svojih šezdesetak stručnjaka jedina institucija u Francuskoj ovlaštena za provedbu tehničkih istraga uvezi uzroka zbog kojih se dogodila nesreća nekog aviona, poput Air Franceova Airbusa.

  • Činimo sve što možemo, ali je jako teško. Čini se sve kako bi se pronašle crne kutije i tijela stradalih, ali se zasad ne može reći u čemu ćemo uspjeti, a u čemu ne, dodao je on.

  • Sigurni smo da će crne kutije slati signal najmanje 30 dana i to nam je (pronalazak kutija) najvažniji cilj. Nakon tog razdoblja izgledi postaju nesigurni. Gotovo je sigurno da nećemo uspjeti pronaći sve dijelove aviona, rekao je Arslanian, naglasivši kako je iz mora dosad izvučeno 50 tijela i oko 400 dijelova aviona.

Na tijelima nekih žrtava u Brazilu je obavljena obdukcija, ali francuskim istražiteljima još nije dopušten pristup rezultatima.

  • Obdukcije u Brazilu u nadležnosti su brazilskih vlasti, a s njima je bio patolog BEA-e, ali nije mu bilo dopušteno sudjelovati. Te rezultate smatramo bitnima za istragu i moramo biti upoznati s njima, ustvrdio je direktor BEA.

  • Istražitelj BEA-e Olivier Ferrante rekao je kako je potraga za ostacima nesreće Airbusa A330-200 u kojoj je poginulo 228 putnika i članova posade "utrka s vremenom“. Dio Atlantskog okeana u kojem se traga za žrtvama, ostacima aviona i dvjema crnim kutijama "vrlo je problematično i slabo istraženo područje“ u kojem dubina iznosi i 4.600 metara, a domet signala koji odašilju kutije je samo dva kilometra.

  • Budući da se signal emitira 30 dana, to znači da preostaje samo dvije sedmice da avioni i brodovi pronađu ostatke koje traže na području površine 17 hiljada kvadratnih kilometara, upozorio je Ferrante, prenosi Hina.

Crne kutije - snimač glasa u pilotskoj kabini i snimač podataka o letu - smatraju se presudnim za otkrivanje uzroka pada aviona Air Francea prije više od dvije sedmice.