Jevrejska zajednica u Rimu
0

Istoričari treba da imaju pristup arhivu Vatikana

SRNA
Poglavar Jevrejske zajednice u Rimu Riccardo Pacifici rekao je da istoričari treba da imaju pristup arhivi Vatikana iz vremena Drugog svjetskog rata i pape Pije Dvanaestog.

"Uz dužno poštovanje nadamo se da će istoričari imati pristup arhivi Vatikana u vezi sa ovim periodom", rekao je Riccardo Pacifici na početku posjete pape Benedikta Šesnaestog glavnoj sinagogi u Rimu.

Papa Benedikt Šesnaesti izazvao je negodovanje među Jevrejima prošlog mjeseca kada je najavio da će papa Pije Dvanaesti, koga optužuju da se nije dovoljno zalagao protiv holokausta,  biti proglašen svecem.

Rimokatolički poglavar je tokom današnje posjete odao poštu za više od 1.000 rimskih Jevreja koje su nacisti deportovali u koncentracione logore tokom Drugog svjetskog rata.

Papa je naglasio da je Vatikan u vrijeme Drugog svjetskog rata pomagao Jevrejima, ali da je djelovao na "diskretan i skriven način".

Rimokatolički poglavar  je ovo rekao nakon što je Pacifici naglasio da je papa Pije Dvanaesti "šutio" tokom Drugog svjetskog rata i da je morao oštrije da se suprotstavi holokaustu.

Prolaznici su aplaudirali kada je 82-godišnji papa zastao pred pločom  postavljenom u znak sjećanja na napad palestinskih ekstremista 1982. godine kada je ubijeno jedno dvogodišnje dijete, a  27 ljudi je povrijeđeno.
Tenzije oko posjete papa Benedikta Šesnaestog sinagogi u suprotnosti su sa toplom dobrodošlicom  koja je iskazana njegovom prethodniku papi Ivanu Pavlu Drugom, koji je bio prvi rimokatolički poglavara  u novijoj istoriji koji je posjetio sinagogu 1986. godine.