Svijet
0

Istočnoevropski pozivi MMF-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U toku su hitni pregovori Ukrajne, Mađarske i Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom, čime su podstaknuta strahovanja da bi egzodus stranih investitora mogao da inicira sistemsku krizu širom Istočne Evrope.

Daily Telegraph piše da je MMF poslao u Kijev tim stručnjaka koji bi trebalo da pripremi mogući vanredni zajam kako bi se Ukrajni, pogođenoj presušivanjem inostranih ulaganja i padom cijene žita i čelika, pomoglo da stabilizira stanje u tamošnjim bankama koje su ovog mjeseca bile metom masovnog povlačenja uloga.

Mađarska bi pak mogla da, poslije Britanije 1976. godine, postane prvom članicom Evropske unije kojoj će biti potrebna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda.

Pad vrijednosti nacionalne valute forinte, objašnjava Financial Times, posebno teško je pogodio one koji su se, privučeni niskim kamatama i prenebregavajući rizik kursnih razlika, zaduživali u stranoj valuti. A takvih je u Mađarskoj, bar kada je riječ o stambenim kreditima, osamdeset posto.

Istočnoevropske zemlje su godinama živjele preko svojih mogućnosti i sada se suočavaju s totalnom kreditnom krizom, zbog koje će morati da smanje uvoz, što će eurozonu još dublje gurnuti u recesiju, prenosi Daily Telegraph prognozu jednog finansijskog stručnjaka.