Mahmoud Ahmadinejad
0

"Istjerat ćemo Ameriku iz regiona udarcem u stražnjicu"

SRNA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AFP)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AFP)
Irački predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je danas da će zemlje Bliskog istoka protjerati SAD iz regiona "udarcem u stražnjicu".

"Imaju toliko hrabrosti da nam prijete i da kažu da su sve opcije na stolu. Neka grobar odnese vas, vaše stolove, kao što ste vi odvukli svijet u blato. Ako ne napustite region, treba da znate da će vas zemlje regiona istjerati udarcem u stražnjicu", rekao je Ahmadinejad .

SAD i Izrael optužuju Iran da pokušava da proizvede atomsko naoružanje i nikada nisu odbacili mogućnost vojnog udara kako bi spriječili širenje atomskog programa za koji Teheran insistira da je u potpunosti namijenjen u miroljubive svrhe.

Iranski lider iznio je i neke nove sumnje u terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. godine.

"Imamo stotine pitanja o incidentu 11. septembra na koje treba da nam odgovore. Ako tvrde da je 3 000 ljudi poginulo 11. septembra, počinioci treba da budu indentifikovani i pogubljeni. Čak ćemo i pomoći u hapšenju ukoliko iznesu dokaz, ali nećemo prihvatiti šta god da Džordž Buš ili Barak Obama kažu", rekao je Ahmadinejad , ističući da čak ni Amerikanci ne prihvataju njihove tvrdnje, a kamoli neke druge zemlje.

Tokom proteklog mjeseca Ahmadinejad  je izazvao nezadovoljstvo u SAD i širom svijeta kada je u govoru pred Generalnom skupštinom UN optužio američku vladu za učešće u terorističkim napadima.

Obama je njegove komentare ocijenio kao "pune mržnje" i "uvredljive".