Svijet
0

Istanbul: Sukob policije i demonstranata tokom prvomajskog mitinga

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turska policija za suzbijanje nemira u četvrtak je koristila vodene topove i suzavac u sukobima s masom koja se okupila za zabranjeni prvomajski skup u centru Istanbula.

Hiljade policajaca razmješteno je u centru najvećeg turskog grada kako bi blokirali pristup glavnom gradskom trgu Taksim nakon što su konfederacije tri sindikata obećale okupiti i do pola miliona ljudi kako bi prkosili zvaničnoj zabrani, javio je Reuters.

Ograničenja koja prate tradicionalne prvomajske demonstracije radničkog jedinstva ove godine su povećana zbog protivljenja sindikata reformi sistema socijalne zaštite koja drastično povećava dob za penzionisanje.

Sindikati su kasnije odustali od planova da marširaju ka trgu zbog snažnog policijskog prisustva. Maskirani demonstranti bacali su cigle na policajce dok su ih oklopna vozila zasipala vodom iz šmrkova. Policajci su ispaljivali i suzavce.

Napetosti su također povećane pokušajem tužilaca da zatvore vladajuću stranku AK i zabrane rad 71-om stranačkom zvaničniku, uključujući i premijera Tayyipa Erdogana zbog navodnih islamističkih aktivnosti.

Zvaničnici su naveli obavještajne izvještaje da je radikalna grupa planirala da izvede nasilne proteste tokom mitinga. Militantni ljevičari i kurdski separatisti često se sukobljavaju s policijom na demonstracijama.

Prvi maj, tradicionalni praznik radnika širom Evrope, normalni je radni u Turskoj gdje se vlada oduprla snažnom pritisku sindikata da ove godine proglasi neradni dan.

"Svi moraju pokazati zdrav razum. Ukoliko danas dođemo do sporazuma o Prvom maju, smatram da će se budući Prvi majevi pretvoriti u slavlja koja traže svi radnici", navela je državna novinska agencija Anadolija riječi ministra rada Faruka Celika.

Sudeći po prijedlogu reforme, dob za penzionisanje povećat će se na 65 godina sa 48 godina za muškarce i 44 godine za žene.