Egipat
0

Ispražnjena Izraelska ambasada u Kairu

FENA
Kairo
Kairo
Izrael je u srijedu ispraznio svoju ambasadu u Kairu, a osoblje je otišlo iz nje, šest mjeseci nakon što su u nju upali demonstranti, rekli su egipatski aerodromski zvaničnici.

Isti izvori su naveli da su dva izraelska vojna aviona poletjela iz egipatskog glavnog grada pred zoru, puna dokumenata i opreme koja je iznijeta iz ambasade.

Oni su takođe rekli da je izraelski ambasador i osoblje ambasade takođe otišlo, preneo je AP.

Jedan neimenovani izraelski diplomata rekao je da ambasada nije korišćena od septembra, kada su demonstranti upali na jedan od nižih spratova i pobacali dokumenta kroz prozore.

Egipatski parlamentarni komitet izdao je saopćenje prošle nedjelje nakon izraelskih vazdušnih udara na pojas Gaze, u odgovoru na raketne napade, u kome se zahtijeva da se izraelski ambasador protjera iz Kaira i preispitaju veze između dvije zemlje.

Izraelski ambasador evakuisan je iz Kaira u septembru prošle godine, kada su demonstranti upali u ambasadu, u znak protesta zbog incidenta na granici s Izraelom, u kome je ubijeno petoro egipatskih bezbjednjaka u potjeri za napadačima koji su ubili osam Izraelaca.

Ambasador Jicak Levanon se nakratko vratio u novembru u egipatski glavni grad da okonča svoj mandat, a novi ambasador Jakov Amitaj preuzeo je dužnost u februaru.

Jedan zvaničnik egipatskog ministarstva precizirao je ranije u izjavi Reuters da je traženo da dva izraelska aviona slete u Kairo.

Na aerodromu je rečeno da je podnijet zahtjev za slijetanje aviona i da je dozvola data.

Antiizraelsko raspoloženje nije bilo tako očito prije zbacivanja Hosnija Mubaraka s vlasti.

Politička partija Muslimanske braće rekla je ipak da je posvećena egipatskim međunarodnim sporazumima.

Egipat je ovog mjeseca posredovao prekidu vatre između izraelske vojske i ekstremista u pojasu Gaze, poslije četiri dana nasilja u kome je na južni Izrael ispaljeno oko 200 raketa i ubijeno 25 Palestinaca.