Ispovijest 14-godišnjeg talibana
0

FOTO / "Isprali su mi mozak, mislio sam da ću otići u raj ako izvršim napad"

Sarajevo-x.com
Umar Fidai (Foto: AFP)
Umar Fidai (Foto: AFP)
Pakistanski tinejdžer, 14-godišnji Umar Fidai, ispričao je za BBC svoju potresnu priču o tome kako su mu talibani isprali mozak i kako je odlučio da postane bombaš samoubica. Vjerovao je da samo tako može otići u raj.

Fidai je početkom mjeseca izveo bombaški napad u Pakistanu, ali je preživio pukom srećom. Ranjen je, izgubio je ruku i i dalje je u životnoj opasnosti.

Trenutno se nalazi u pritvoru, odakle je dao intervju za BBC. Istakao je kako je napravio najveću grešku zbog koje ga se porodica odrekla. Preostalo mu je jedino da moli za oprost.

Kako je ispričao, pet mjeseci je trenirao u kampu s talibanima. Učio je kako da puca iz oružja i kako da postane bombaš samoubica.

Kada je prošao obuku rečeno mu je da ga vode u Afganistan kako bi se osvetio nevjernicima, međutim, odveli su ga samo u drugi dio Pakistana i naredili da izvede napad u jednom svetištu.

"Plan je bio da se Ismail raznese pored svetišta, a ja da učinim isto u trenutku kada ambulatna kola budu prolazila", ispričao je Umar.

Dodao je da se jako radovao tom trenutku i da će oko njega biti što više ljudi.

"Kada sam shvatio da je došlo vrijeme da to učinim bio sam sretan. Mislio sam da će me možda malo zaboljeti, ali da ću jako brzo biti u raju", ispričao je tinejdžer.

No, njegova bomba nije bila ispravna, pa je posegao za ručnom bombom koju je za svaki slučaj ima u džepu.

"Pored mene je stajao policajac i pomislio sam da ako i njega ubijem sigirno idem u raj", prisjetio se Umar.

Dok je pokušavao dovršiti teroristički napad upucan je u ruku.

Istakao je da je odmah svhatio da je učinio veliku grešku u životu.

"Dok sam bio u kampu talibani su se stalno molili i čitali Kur'an, stoga sam vjerovao da su oni dobri ljudi. Moje srce mi je reklo da idem njima", dodao je tinejdžer.

Međutim, danas više ne razmišlja tako.

"Učinio sam jako lošu stvar. Biti bombaš samoubica uopće nije nešto što islam zagovara", kazao je.

Porodica se odrekla Umara Fidaija, koji je u jako teškom stanju. Uz to postoji velika bojazan da bi mu se talibani mogli osvetiti jer nije ispunio zadatu misiju.