Svijet
0

Ispovijesti jednog bombaša: "Allah želi da sam u zatvoru"

Sarajevo-x.com
Richard Reid
Richard Reid
Dnevnik The Mirror dobio je ekskluzivno pravo da pročita pisma koja je napisao bombaš Richard Reid iz svoje zatvorske ćelije. Reid služi kaznu od 110 godina koju je dobio zbog pokušaja bombaškog napada u avionu. Zatvorenik ne pokazuje znake kajanja, a ubijeđen je da će njegova žrtva biti nagrađena na "onom svijetu".

Američki sud je osudio Richarda Reida na doživotnu robiju jer je pokušao u zrak dići avion sa preko 200 putnika. Srećom, putnici su ga svladali i prijavili čelnicima te se tragedija nije dogodila.

No zatvorenik, iako dane provodi u malenoj zatvorskoj ćeliji, nije pokazao nikakve znakove kajanja. Naprotiv, Reid smatra da nije učinio ništa pogrešno jer je samo službenik Božji, a da će ga za njegova djela Allah nagraditi na drugom svijetu.

Otkako je prešao na islam Reid sebe naziva Abdul Raheem i bio je Al-qaidin učenik za bombaške napade.

U njegovim pismima stoji da će mu samo Bog pomoći i da on svoju vjeru stavlja u njegove ruke. Ne želi prihvatiti da će njegovi voljeni, koji nisu prešli na islam, kada umru ići u raj jer je po njegovom mišljenju to nemoguće. Oni su za njega nevjernici.

Pisma piše svom ocu i u njima iznosi svoja razmišljanja o sebi i svijetu. Sve su njegove misli usmjerene samo u jednom pravcu - prema Allahu.

"Allah želi da sam u zatvoru jer je takva moja sudbina. On je odredio šta me sljeduje. Za djela koja sam učinio bit ću nagrađen u zagrobnom životu. Moja vjera je u Allahovim rukama i od njega ću tražiti strpljenje. Dok god slijedimo Božje zakone, sve što nam se događa u životima bit će nagrada", stoji u pismu Richarda Reida.

Mnogi su zapanjeni količinom fikicije u koju mladić vjeruje te nemogućnosti da ga se ubijedi u suprotno.

Nisu poznate sve metode kojima se Al-qaida služi kako bi preko vjere pridobila mladiće i uvjerila ih da izvrše bombaške napade.