Svijet
5

Ispovijest ranjenog kamermana: Mislio sam da će izraelska vojska sravniti sve

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Kamerman Anadolije Enes Ebu Muaylik, koji je ranjen tokom izraelskih napada na Bolnicu al-Aksa u Gazi, ispričao je kako je on preživio te strašne napade.

Ebu Muaylik, koji je ranjen u predjelu abdomena, leđa i noge, ispričao je kako je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima otišao u pomenutu bolnicu kako bi snimio izraelske napade na tom području.

“U jednom momentu su počeli napadi na bolnicu i okolne zgrade. Nismo mogli odmah shvatiti da li su napadi na bolnicu izvedeni tenkovima ili iz aviona”, kazao je Ebu Muaylik.

Naglasio je da je u napadima prvo pogođen dio gdje se nalazi odjel za hitne slučajeve, dodavši kako su svi koji su se nalazili u blizini osjećali veliku paniku i strah.

“Mnogi ljudi su u strahu i nevjerici trčali prema bolnici kako bi se sklonili od napada. Mi smo im pomagali da uđu u bolnicu. Ali, nakon nekoliko minuta, počeli su izraelski napadi na bolnicu”, ispričao je ovaj kamerman.

Nastavlja kako ga je u jednom momentu, dok je pomagao ljudima da uđu u bolnicu, pogodio geler u predjelu noge.

“Iako sam osjetio da sam ranjen, pokušao sam da pomognem drugima i da uđem u bolnicu. Opet smo čuli zvuk rakete, a nakon samo nekoliko sekundi shvatio sam da sam opet ranjen u predjelu abdomena i leđa. Novinari koji su bili tu pomogli su mi i unijeli me u sigurniju prostoriju u bolnici”, priča Ebu Muaylik.

Nastavlja riječima kako je dugo vremena čekao na operaciju zbog drugih ranjenih koji su se nalazili u hodnicima bolnice, a koji su zadobili mnogo teže i ozbiljnije povrede u napadima izraelske vojske.

Kasnije sam saznao da su zbog granatiranja morali evakuisati pacijente i osoblje na gornjim spratovima. U cijeloj bolnici je vladala panika, jer su se istovremeno čuli zvuci eksplozija i jauci ranjenih civila. Ističe kako su mislili da će sravniti sve sa zemljom.

Smatra kako je izraelska vojska planski bombardovala bolnicu, napominjući kako je granatiranje trajalo dugo vremena nakon njegovog ranjavanja.

“Operaciona sala gdje sam trebao biti operisan bila je također toliko uništena da sam mislio da ću umrijeti, jer me neće imati gdje operisati”, kazao je Ebu Muaylik.

U napadu izraelske vojske na Bolnicu al-Aksa u Gazi poginule su četiri osobe među kojima je bio i jedan ljekar, dok je 20 osoba ranjeno.

Izraelska vojska je 7. jula počela ofanzivu na palestinsku teritoriju. Kodno ime akcije je "Zaštitna linija". Izraelska vojska je izvela na hiljade artiljerijskih napada na palestinsku teritoriju, a 17. jula je počela kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze. Do sada je u Pojasu Gaze poginulo 645 ljudi, a 4.080 je povrijeđeno.