Svijet
0

Ispovijest migranta iz Sirije: Da sam ostao, morao bih postati dio IDIL-a i ubijati

Klix.ba
Migranti u bijegu od rata (Foto: CNN)
Migranti u bijegu od rata (Foto: CNN)
Hiljade migranata dolaze nagurani u jedan od brodova jedva sposoban za plovidbu iz Libije u Italiju. Prije dolaska u libijsku luku mnogi su putovali kroz više zemalja, plaćali krijumčare kako bi im očistili put na koji idu bježeći od metaka i noževa i činjenice da bi morali ići u borbu ukoliko ostanu u svojoj domovini.

Bivali su pljačkani, premlaćivani i u nekim slučajevima u zatvoru tokom svog očajničkog pokušaja da pobjegnu iz života u svojim zemljama.

CNN je razgovarao sa tri migranata, koji su se uputili u Italiju, o tome zašto su vjerovali da je sav rizik vrijedio truda.

Mahmoud Shubat, građevinac iz Homsa, kazao je kako bi morao ubijati kada bi ostao u Siriji.

"Morao bih biti dio IDIL-a,uzeti pušku i krenuti ubijati ljude. Ja to ne želim", kazao je on. Zbog toga je prije deset sedmica odlučio napustiti zemlju i svoju porodicu kako bi potražio bolji život za sve njih u Evropi. Krenuo je na put preko Turske u Libiju, a zatim i u Italiju.

Slično se dogodilo i Esayasu Nisqueu, studentu iz Senafe.

"Nakon školovanja sve što je moguće jeste da postaneš vojnik", kaže on.

Zato je iz malog grada u na samoj granici Etipije krenuo u Evropu kako bi radio i živio. U Italiji kaže on nema posla ni novaca koji mu je potreban. Međutim, čuo je za Švedsku i tamo želi ići i živjeti normalnim životom.