Svijet
0

Ispovijest hakera: Ponudili su mi sve ukoliko spasim Hollywood

Sarajevo-x.com
U ekskluzivnom intervjuu za časopis "Wired", haker Robert Anderson kojeg je unajmio Motion Picture Association of America (MPAA) izjavio je kako mu je dotično udruženje obećalo sve ukoliko spasi Holywood, odnosno ukoliko im dostavi povjerljive informacije o TorrentSpy-u i populanom BitTorrent sajtu.

Prema riječima mladog hakera, MPAA mu je obećao slavu i novac ukoliko im pomogne pribaviti povjerljive informecije koje se tiču TorrentSpy-a, pretraživača popularnog BitTorrenta, piše magazin Wired.

"Trebali bismo nekoga poput tebe. Dali bismo ti dobar posao, dobro plaćen, kuću, auto...sve što ti treba, ukoliko spasiš Hollywood. Možes postati bogat i poznat... Eto, to su mi rekli iz MPAA", izjavio je Robert Anderson u intervjuu.

Godine 2005. MPAA je platio 15.000 dolara za informacije o TorrentSpy-u i to u trenutku kada je MPAA podigao tužbu protiv TorrentSpy-a u Los Angelesu. Sudske razmirice nisu završile na tome jer je osnivač TorrentSpy-a, Justin Bunnell, izjavio kako su informacije prikupljene na ilegalan način.

MPAA je medijima saopštio kako nije sporno da je Andersonu bio plaćen za te informacije, ali da oni nisu imali nikakvih podataka da je haker iste ukrao.

Iskorištavanje hakera Andersona od strane MPAA nije ništa novo i zapravo je samo saga koja se nastavlja u ratu filmske industrije protiv piratstva.

Iako se Anderson sam, putem e-maila, ponudio MPAA-u da im pomogne u vezi osmišljavanjem antipiratskog plana, on naglašava da se filmska industrija ne bori protiv piratsva na legalan i zakonski način - kao što to žele prikazati.

Haker Anderson je vrlo brzo uspio ući u povjerljive dokumente TorrentSpy-a koje je downloadovao na svoj kompjuter, a među njima su bili svi mejlovi koje je ova firma dobila ili poslala, bankovni računi i poslovni ugovori.

Prema njegovim riječima, ove je povjerljive informacije MPAA htjela iskoristiti protiv TorrentSpy-a, ali glasnogovornička služba ovog udruženja oštro je odbila sve Andersonove navode.