Svijet
117

Ispovijest bivšeg izraelskog specijalca: Zbog čega ne podržavam napad na Gazu

Klix.ba
Anketa među Izraelcima je pokazala da njih 91 posto podržava operaciju "Zaštitna linija" koja je počela prije tri sedmice, a u kojoj je do sada ubijeno preko 1.200 Palestinaca. No, mišljenje većine izraelskog stanovništva ne dijeli bivši član Izraelskih odbrambenih snaga.

Taj bivši vojnik je Avner Gvaryahu i on je žestoki kritičar invazije Izraela na Pojas Gaze. On danas radi kao čelni čovjek organizacije koja okuplja bivše vojnike koji su se borili na Zapadnoj obali, Gazi i Istočnom Jeruzalemu.

Kroz Fondaciju "Breaking the Silence" on pokušava pokazati utjecaj izraelskog prisustva na navedenim teritorijima u svakodnevnom životu.

Gvaryahu, bivši pripadnik izraelskih specijalnih snaga, pojašnjava na koji način se njegov pogled na višedecenijski konflikt promijenio, piše Reuters.

U njegovoj prvoj misiji, specijalna jedinica čiji je bio član, upala je u kuću jedne palestinske porodice na Zapadnoj obali koju su koristili kao osmatračnicu tokom operacija.

"Sjećam se da smo u samo nekoliko sekundi upali u kuću, zarobili porodicu i zatvorili ih u jednu sobu. Mislim, ako su htjeli ići u WC ili u kuhinju u svojoj kući, morali su me pitati za dopuštenje", kazao je Gvaryahu.

U kući koju su zauzeli stanovale su tri generacije jedne palestinske porodice.

"Sve smo ih zatvorili u sobu, djecu, žene, starije osobe i muškarce", opisao je bivši izraelski vojnik scenu tog jutra.

"Jedan od vojnika je stajao na vratima i brinuo o tome da niko ne izađe iz kuće. U međuvremenu, radili smo ono zbog čega smo došli. Sjećam se da sam sebe u jednom trenutku pitao zbog čega mi je ovo trebalo, kako bih se ja osjećao da vojnici upadnu u moju kuću. Ali sam odmah prekinuo sa razmišljanjem i nastavio sa svojom misijom", dodaje on.

Tog dana njegova jedinica se zadržala šest sati u kući Palestinaca. Iako je moralni aspekt izraelskih vojnika dugo mučio Gvaryahu, ipak je bio profesionalac i odrađivao ono što mu se naređivalo.

"Već sljedećeg dana smo bili u drugoj operaciji", napisao je za The Independent.

"To je bila uobičajena rutina i više nisam razmišljao o porodici od proteklog dana. Govorio sam sebi da je to u redu i nastavljao dalje. Nisu me proganja lica starijih osoba koja su nam nerijetko nudila čaj i nargilu", sjeća se Gvaryahu.

"Ali, poglede djece i mržnja u njihovim očima bili su prekretnica u mojoj trogodišnjoj vojničkoj službi".

On kaže da od vojnika u vojniku ne treba tražiti moralnost već da je društvo to koje treba od vojnika tražiti da ne rade nemoralne stvari.

Podsjetimo, tokom noći u bombardovanju jedne škole u Gazi koja služi kao sklonište za civile poginulo je najmanje 15 osoba. Prenoseći riječi glasnogovornika UN-a, BBC navodi da je Izrael u nekoliko navrata bio upozoren na činjenicu da su u zgradi civili, a ne vojnici.

"Djeca su ubijena dok su spavala pored svojih roditelja", kazao je glasnogovornik UN-a Chris Gunness.

U protekle tri sedmice, koliko traje ofanziva Izraela na Palestinu, ubijeno je preko 1.200 Palestinaca od kojih su većina civili.