Svijet
0

Ispovijest bivše sjevernokorejske špijunke

Klix.ba
Nekadašnja vrhunska sjevernokorejska špijunka Kim Hyun-hee otkrila je kako je bila oteta od svoje porodice kako bi služila tajnovitoj državi te kako je raznijela civilni avion, u kojem je poginulo 115 ljudi.

Nakon što su je uhvatile južnokorejske vlasti, Kim Hyun-hee se pokušala otrovati. U konačnici, uspjela je izbjeći smrtnu kaznu i sada živi slobodno u Južnoj Koreji. Oglasila se kako bi svoje nekadašnje šefove optužila za izazivanje rata.

Akcija po naređenju "Dragog Vođe"

Sada 51-godišnja bivša špijunka i teroristkinja je na tajnoj lokaciji u Južnoj Koreji ispričala kako smatra da su posljednje prijetnje iz Pyongyanga ništa drugo nego pokušaji da se podrži novi vođa, Kim Jong-un.

"On je premlad i neiskusan. Bori se da ostvari potpunu kontrolu nad vojskom i osvoji njihovu lojalnost. Zbog toga toliko posjećuje vojne baze – kako bi učvrstio podršku. Sjeverna Koreja koristi svoj nuklearni program kako bi zadržala svoj narod pod kontrolom, a Južnu Koreju i SAD pogurala za koncesije“, ispričala je Kim Hyun-hee.

Ona danas živi u strahu da će sjevernokorejski ubice pokušati doći do nje i spriječiti je u otkrivanju informacija o državi kojoj je nekada vjerno služila.

Naime, 1987. godine, nekadašnji sjevernokorejski vođa Kim Jong-il izdao joj je naređenje da raznese avion KAL 858. Kim Hyun-hee i još jedan agent, Kim Seung-il, koji je glumio njenog oca, putovali su južnokorejskim avionom kroz Evropu do Bahreina. Iskrcali su se nakon što su bombu sakrili u prtljažniku aviona. Eksplozija je avion oborila u džunglu na granici između Tajlanda i Burme. Nije bilo preživjelih. Nakon toga, SAD su proglasile Sjevernu Koreju "sponzorom terorizma".

Kim Hyun-hee i njen partner uhvaćeni su u Bahreinu zbog posjedovanja lažnih pasoša. Partner se ubio kapsulom cijanida, a tada 25-godišnjoj Kim to nije pošlo za rukom. Osuđena je na smrtnu kaznu, ali je kasnije pomilovana te je ostala živjeti u Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja nije država, to je kult

Mnogi je danas gledaju kao sjevernokorejsku verziju Mata Hari, ali Kim kaže da danas samo živi život pun žaljenja. Kao mlada, inteligentna i lijepa žena bila je idealna prilika za režim. Trebala im je agentica koju bi mogli istrenirati za spektakularne akcije protiv Južne Koreje.

"Učili su me da je naš vođa Kim Il-sung bog i da ga trebamo staviti ispred vlastitih roditelja. Od malih nogu smo učili da govorimo 'Veliki vođo, hvala ti na svemu'. Ukoliko biste i slučajno rekli nešto pogrešno, završili biste u gulagu. Sjeverna Koreja nije država, to je kult", ispričala je Kim.

Režim je primijetio Kim dok je još bila tinejdžerka i odmah su je izdvojili da postane špijunka. Učili su je da perfektno govori japanski, kako bi mogla raditi i izvan zemlje, a prošla je i vojnu obuku.

"Jednog dana se crni automobil pojavio ispred moje škole. Rekli su da dolaze iz Centralne partije i da sam izabrana. Nisam imala vremena ni da se pozdravim s prijateljima, samo su mi rekli da se spakujem i da mogu provesti još jednu noć sa svojom porodicom“, priča Kim.

Dobila je novo ime i poslana je u elitnu špijunsku školu u planinama, gdje je boravila sve do napada 1987. godine.

"U Sjevernoj Koreji je i za najbeznačajnije stvari bilo potrebno Kim Jong-ilovo odobrenje. On je lično naredio postavljanje bombe", rekla je Kim.

Kim je danas sretno udata i majka dvoje djece, a šta se desilo sa njenom starom porodicom u Sjevernoj Koreji nije nikada uspjela saznati.