Grad grijeha
0

Ispod sjaja i blještavila Las Vegasa životare beskućnici

Sarajevo-x.com
Foto: LA Times
Foto: LA Times
Mnogima koji dođu u Las Vegas kako bi uživali u najekskluzivnijim kockarnicama i luksuzu, nije poznato da se ispod blještavila krije mračno podzemlje koje je udomilo mnoge beskućnike. AP je o ovom podzemlju Las Vegasa napravio posebnu priču.

Tu živi više od 300 ljudi, većinom muškaraca koji se svakodnevno bore s različitim ovisnostima. Čini se da su pronašli raj u labirintima i tunelima ispod kockarnica Las Vegasa jer im niko ne smeta u svakodnevnim aktivnostima.

Boce od alkohola na sve strane, iskorištene šprice u mračnim kutovima samo su mali dio njihove svakodnevnice. Ono što ovu sliku čini još bizarnijom, jesu blatnjave igračke na podu, koje podsjećaju da u ovom paklu žive i djeca.

S vremena na vrijeme odzvanjaju koraci u tami koji se miješaju s vodom koja ujednačeno kapa s plafona a smeće i prljava odjeća čine ustajali zrak još nepodnošljivijim.

Jedan od stanovnika mračne strane Las Vegasa je Rick Cobble koji se dugo godina bori s ovisnošću. Od ličnih stvari posjeduje samo deku i odjeću koju nosi svaki dan.

"Ovdje sam se nagledao svega i nekako se čovjek navikne. Ja sam dugogodišnji ovisnik, odbačen od društva tako da je ovo moj jedini dom", rekao je Rick Cobble prenosi AP.

Penzionisani doktor Rich Penksa koji je mnogo godina radio u zatvoru počeo je da živi u tunelima prije godinu dana, kad je prvi put čuo priče o životu ispod Grada grijeha.

"Ne vjerujem da se ikad osjećam čudnije nego kad sam dole. Čak mi se desio susret s hiljade pauka. Bilo je grozno", rekao je Rich Penksa.

Mnogi stanari ne vole nezvane goste i ne komuniciraju s ljudima iz vanjskog svijeta. Jedan od njih je i Eric D. iz New Yorka koja spava u tunelima zadnjih pet godina.

"Ovdje nas niko ne prati tako da se možemo drogirati, jer nema straha da će policija upasti. U ovom podzemlju se može živjeti pod uvjetom da niste klaustrofobični ne bojite se žohara ili pauka i ne smetaju vam čudni mirisi.', kazao je on.

Međutim, primorani su da prate vremensku prognozu jer kiša može biti fatalna za stanovnike tunela. Jednom se čak desilo da je usljed velikih padavina tunel do vrha bio ispunjen vodom. Eric D. je poznat među susjedima po tome što prati promjene u vremenu.

"Ukoliko neko ne prati vremensku prognozu a počne kiše, vrlo je vjerovatno da ćete izgubiti život ovdje", kaže Eric D.

Na svu sreću, Las Vegas je u 2009. godini prošao gotovo bez kiše. Ali od 1960. godine zabilježen je 31 smrtni slučaj od utapanja u Las Vegasu.

Pisac Matthew O'Brien je počeo istraživati tunele u 2002. godini te je rezultate istraživanja sumirao u knjizi koja je objavljena 2007. godine. Njegovo istraživanje je pokazalo da ima ljudi koji tu dolaze samo da pobjegnu od velikih temperatura u pustinji.

"Ovdje ih niko ne dira, niti im smeta. Kad negdje odu pa se vraćaju, znaju da će ih njihov dom čekati", rekao je Matthew O'Brien.

Eric D. se, kao i mnogi drugi, nada povratku porodici. On ne želi da oni pomisle da će provesti cijeli život ovdje.

"Nakon što sam potrošio 15 godina svog života na bezvrijedne stvari, napokon je vrijeme da uradim nešto dobro za sebe. Ne mogu više da se drogiram, umoran sam od sebe. Moram postati novi čovjek", završava priču Eric D.