Slučaj Karadžić
0

Isplaćena nagrada od 5 miliona dolara?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka organizacija "Nagrada za pravdu“ (Reward for Justice) isplatila je u srijedu, 23. jula, samo dva dana poslije hapšenja Radovana Karadžića, nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja je dovela do hapšenja opasnog bjegunca.

Ova isplata je registrirana pod brojem RW 20-036-008/2, a milionii su prebačeni na tajni račun na Britanskim Djevičanskim Otocima. Ovu informaciju Press je jučer dobio u odlično obavještenim, zapadnim diplomatskim krugovima.

Kako se tvrdi, pet miliona dolara isplaćeno je za dojavu na osnovu koje je "neutraliziran“ jedan od vođa afganistanskih pobunjenika.

Međutim, sasvim se osnovano postavlja pitanje nije li ovaj novac isplaćen za "glavu Radovana Karadžića“, koji je, prema službenoj verziji, uhapšen samo dva dana ranije?!

U organizaciji "Nagrada za pravdu" nisu željeli komentirati ovu informaciju. Poručili su kako nikad ne komentiraju podatke o isplaćenim nagradama. Na drugoj strani, Press je potvrdu informacije o američkoj isplati dobio u odlično obavještenim diplomatskim krugovima.

"Na dan hapšenja Radovana Karadžića britanski obavještajci su mi potvrdili da je on naplaćen i da je zatvorena cijela kombinacija“, rekao je sugovornik Pressa, koji je želio ostati anoniman.

Advokat Radovana Karadžića, Svetozar Vujačić, rekao je da postoji osnovana sumnja da su osobe koje su otele Karadžića tri dana prije službenog hapšenja dobile novčanu nagradu.

"Nemamo informaciju o tome da je isplaćena nagrada, ali se to uklapa u naše tvrdnje o otmici i nezakonitom držanju Radovana Karadžića tri dana prije nego što je službeno uhapšen. Ostajemo pri zahtjevu da se utvrdi tko je i zašto neovlašteno držao Radovana i zašto su mu ukrali laptop i materijal potreban za obranu. Kad se utvrdi ko su ti ljudi, možda saznamo i ko im je platio za taj posao i jesu li oni uzeli tu nagradu od pet miliona dolara. U svakom slučaju, istina će se saznati kad-tad', rekao je Vujačić.