Svijet
1

Ispaljeni projektili na ruski putnički avion

SRNA
Rusko Ministarstvo saobraćaja potvrdilo je danas da su projektili ispaljeni na putnički avion Airbus sa 200 putnika koji je letio iznad sirijske teritorije.

U saopštenju se navodi da je meta projektila bio avion u vlasništvu ruske čarter kompanije Nordwind Airlines. Avion je bio na putu iz egipatskog odmarališta Sharm el Sheikh ka gradu Kazanju u ruskom regionu Tatarstan.

"Dok je avion letio iznad Sirije, posada je primijetila naznake borbenih aktivnosti koje bi mogle predstavljati prijetnju po sigurnost letjelice. Niko nije povrijeđen i avion nije oštećen. Avion je sletio kao što je i predviđeno u Kazanj", ističe se u saopštenju.

Ruska Ambasada u Damasku je saopštila da je u toku provjera izvještaja o putničkom avionu.

Direktor sirijske aviokompanije Syrian Airlines Gaida Abdulatif naveo je da sirijska administracija za civilno vazduhoplovstvo nije primila nikakve indikacije o napadu na ruski putnički avion.

Ruska novinska agencija Interfaks javila je ranije da su dva projektila ispaljena na ruski putnički avion koji je sa 200 putnika letio iznad sirijske teritorije.

"Sirijski zvaničnici obavijestili su nas danas da su nepoznate snage ispalile dva projektila zemlja-zrak koja su eksplodirala u zraku u neposrednoj blizini civilnog aviona ruskog avioprevoznika", rekli su dobro obaviješteni izvori Interfaksu.

Isti izvori rekli su da je pilot na vrijeme uspio da izmanevriše i izbjegne rakete.