Svijet
55

Island odustao od pregovora, ne želi ući u Evropsku uniju!

Klix.ba
Gunnar Bragi Sveinsson
Gunnar Bragi Sveinsson
Island je odustao od kandidature za priključenje Evropskoj uniji, o čemu je Evropsku komisiju u četvrtak obavijestio islandski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson.

"Ovo je način kako demokratija funkcionira", rekao je on na svom prvom zvaničnom putovanju u inozemstvo, tri sedmice nakon što je imenovan na poziciju u islandskoj vladi. On je naglasio da su obje stranke u novoj vladi agitirale protiv pridruživanja EU.

"Mi smo dio Evrope i želimo ojačati naš odnos i na druge načine", dodao je. Govoreći na konferenciji za medije, Stefan Fuele, komesar za proširenje EU, priznao je da je ova odluka Islanda lični udarac za njega. "Ipak, kao profesionalac, poštujem odluku izabranih zastupnika i građana Islanda", kazao je on, dodajući kako je EU u potpunosti opredijeljena za nastavak i završetak procesa pridruživanja Islanda.

Island je pregovore sa EU o pristupanju Uniji počeo 2010. godine, za vrijeme bivše socijaldemokratske vlade, koja je tvrdila da će to donijeti ekonomsku sigurnost zemlji. Izbori održani u aprilu ove godine promijenili su vlast na Islandu, a vladu su sastavile partije desnog centra, koje su protiv članstva u Evropskoj uniji, piše EUobserver.