Svijet
1

Island: Izborna pobjeda stranaka desnog centra

Anadolija
Građani Islanda na netom okončanim izborima vratili su na vlast stranke desnog centra koje su prije nekoliko godina vodile ovu ostrvsku zemlju kad je njena ekonomija doživjela slom.

Nakon prebrojanih glasova, konzervativna Nezavisna partija i Napredna partija osvojile su po 19 mjesta u parlamentu Islanda od ukupno 63 mjesta.

Stranke koje su prije izbora obećavanje Islanđanima smanjenje porezne stope i oporavak privrede, dijele 51 posto glasova i najvjerovatnije će formirati koalicionu vladu.

Socijaldemokrate su osvojile devet mjesta, a Zeleni sedam mjesta u parlamentu. Proevropska Partija svijetle budućnosti osvojila je šest poslaničkih mjesta, a Piratska partija tri.

"Veoma smo sretni i zahvalni na podršci birača koja se vidi i u brojkama", kazao je lider Nezavisne partije Bjarni Benediktsson. On ili lider Napredne partije Sigmundur David Gunnlaugsson najverovatnije će zauzeti premijersko mjesto u vladi Islanda.

Pobjeda desno orijentiranih stranaka na subotnjim izborima na Islandu, vjeruju analitičari, usporit će planove za ulazak u Evropsku uniju s kojom je Island počeo pristupne pregovore.