Kosovo
0

Islamski vjerski poglavar pozvao arapske zemlje da priznaju Kosovo

FENA
Visoki vjerski poglavar i donedavni predsjednik Islamske zajednice Kosova dr. Rexhep Boja u četvrtak je, u posebnoj emisiji vodeće medijske kuće u arapskom i islamskom svijetu televizije al-Jazeere, posvećenoj Kosovu, pozvao arapske zemlje da što prije priznaju nezavisnost Kosova.

Boja je u 50-minutnoj emisiji al-Jazeere, svrha koje je bila upoznati arapsku javnost sa stanjem na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti 17. februara, pozvao arapske zemlje da ne postaju žrtve pritisaka srbijanske i ruske vlade koje osporavaju legitimnost proglašenja kosovske nezavisnosti.

Boja je optužio Srbiju za dugogodišnje teroriziranje albanskog naroda na Kosovu te je zahvalio na moralnoj i materijalnoj pomoći arapskog i islamskog svijeta u vrijeme rata na Kosovu.

Kosovski vjerski poglavar pozvao je ulagače iz tog dijela svijeta da ulažu i tako pomažu privrednom razvoju Kosova, ustvrdivši da je riječ o slobodnoj i sigurnoj zemlji.

Do sada je Kosovo priznalo 47 zemalja, od kojih su šest članice Organizacije islamske konferencije, ali nijedna zemlja arapskog svijeta.