Njemačka
0

Islamski terorizam i radikalizam prijetnje državi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačkoj sve više prijeti opasnost od islamskog terorizma, ali i od jačanja desno ekstremnog nasilja, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble prilikom predstavljanja redovnoj godišnjeg izvještaja Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka u utorak u Berlinu.
  • Sve je veći broj mladih muškaraca koji prolaze obuku za teroriste u nekom od tabora na Hindukušu, rekao je prilikom predstavljanja izvještaja ministar Schaeuble (Kršćansko demokratska unija CDU), prenosi Hina.

On je ustvrdio da tako radikalizirani i obučeni islamisti predstavljaju "pravu opasnost" za sigurnost Njemačke. Schaeuble je izjavio da je Njemačka i dalje "na nišanu" ekstremista kojima je prije svega angažman Bundeswehra u Afganistanu "trn u oku".

  • Porast broja prijetećih video poruka na njemačkom jeziku je dodatni pokazatelj povećane opasnosti, rekao je Schaeuble.

Predsjednik Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka Heinz Fromm ukazao je na to da je prošle godine prvi put jedan građanin Njemačke, inače mladi Turčin, izvršio samoubilački napad u Afganistanu. Isto tako i pripadnici tzv. "Sauerlandske grupe" koji su planirali napade u Njemačkoj i kojima se trenutno sudi u Duesseldorfu, prošli kroz obuku u talibanskim taborima.

Uz prijetnju islamskog terorizma najveću opasnost za njemački ustavni poredak, kako je saopćeno, predstavlja i drastičan poraz nasilja radikalno desnih grupa. Broj delikata s radikalno desnom pozadinom porastao je 2008. za 6,8 posto u odnosu na godinu ranije i iznosi 1042.

  • Kod radikalno desnog nasilja bilježimo nov negativni fenomen, formiranje tzv. autonomnih grupa koje ciljano izazivaju izgrede, rekao je Fromm te istaknuo da neonacisti više ne prezaju od otvorenog sukoba s policijom te napada na neistomišljenike.

Ministar Schaeuble je najavio da će utvrđivanje instrumenata pojačane borbe protiv desnog radikalizma biti glavnom temom konferencije ministara unutarnjih poslova saveznih pokrajina, koja će se održati u junu.