Svijet
3

Islamski militanti napali najveću naftnu rafineriju u Iraku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Militanti predvođeni islamistima u srijedu ujutru napali su najveću iračku naftnu rafineriju iz minobacača i mitraljeza, atakujući na nju iz dva pravca.

Dim se uzdizao iz skladišta rezervnih dijelova u rafineriji u Bajdžiju, 210 kilometara sjeverno od Bagdada, saopćili su Reutersu izvori iz rafinerije i sigurnosni zvaničnici.

Vladine snage pokrenule su nove zračne udare na militante koji napreduju prema prijestolnici.

Također je javljeno o borbama u zapadnom gradu Ramadiju.

Vladine snage se bore da odvrate borce Islamske države u Iraku i Levantu (ISIS) i njihove sunitske saveznike u pokrajinama Dijala i Salahudin, nakon što su militanti prošle sedmice osvojili Mosul, drugi po veličini irački grad.

Premijer Nouri al-Maliki u utorak se pojavio na televiziji sa sunitskim i kurdskim čelnicima kako bi uputili zajednički apel na nacionalno jedinstvo u suočavanju s pobunjeničkim napredovanjem - oni su zahtijevali da nevladine snage polože svoje oružje.

Malo je vjerovatno, međutim da će takav apel imati efekta jer je Maliki otvoreno podržavao formiranje šiitskih milicija koje se bore skupa s regularnim iračkim trupama, javlja novinar BBC-ja iz Irbila u sjevernom Iraku, Jim Muir.

Napad na rafineriju počeo je u četiri sata ujutru iz dva od tri glavna ulaza u rafineriju, prenosi Reuters.

Militanti su uništili neke zalihe nafte prije nego što su ušli u kompleks, saopćilo je osoblje rafinerije za novinsku agenciju AFP.

Strano osoblje je evakuirano, ali je lokalno osoblje ostalo u rafineriji, dok vojska brani postrojenje.

Militanti u zapadnoj pokrajini Anbar, čija je prijestolnica Ramadi, saopćili su da su ostvarili pomake, dok brojne policijske stanice u blizini grada Hita padaju u ruke disidentskih plemena.

Dalje prema sjeveru, iračka vlada je saopćila da su njene snage zauzele citadelu u strateškom gradu Tal Afaru, za koji si militanti saopćili u ponedjeljak da su ga zauzeli.

Koristeći neuobičajeno oštar rječnik, Maliki je optužio Saudijsku Arabiju - koja je većinski sunitska - da podržava ISIS.

On je smijenio četvoricu vojnih zapovjednika jer nisu uspjeli zaustaviti napredovanje militanata. Među njima je i vodeći zapovjednik za Nineveh, prvu pokrajinu u kojoj su borci ISIS-a ostvarili velike pomake.

Dok se šiitski kvartovi iračke prijestonice bombarduju skoro svakodnevno, dopisnici navode da su stanovnici Bsgdada razvili mentalitet opsade.

Ljudi s dovoljno novca počeli su gomilati zalihe hrane, što je dovelo do dramatičnog rasta cijena, navode dopisnici.