New York
0

Islamski militanti krivi za planiranje terorističkog napada na aerodrom

Sarajevo-x.com
Abdul Kadir (Foto: AP)
Abdul Kadir (Foto: AP)
Dva islamska militanta su proglašeni krivim za planiranje terorističkog napada na aerodrom "J.F. Kennedy" u New Yorku.

Russell Defreitas (67) i Abdul Kadir (58) bi mogli biti osuđeni na doživotni zatvor zbog planiranja terorističkog napada koji uključuje napad na objekte aerodroma, spremnike i cjevovod za gorivo.

Defreitas je američki državljanin koji je rođen u Guyani, a bio je zaposlen na aerodromu. Za to vrijeme je skupljao informacije o objektima i njihovom rasporedu.

Kadir je inženjer iz Guyane koji je bio zadužen za tehničke stvari, kao što je miniranje cjevovoda za gorivo.

Komesar njujorške policije Ray Kelly kaže da su policijske snage otklonile ozbiljnu opasnost.

Advokatski tim osuđenika tvrdi da je bilo razgovora o napadu, ali da nije bilo namjere da se napad izvede. Oni navode da je plan bio daleko od operativnog kada su osuđenici uhapšeni 2007. godine.

Tužiteljstvo je na sudu u Brooklynu izjavilo da su osuđenici ipak napravili konkretne korake ka izvršenju terorističkog napada.

"Optuženi su planirali poslati poruku američkoj vladi ubijanjem američkih državljana", izjavila je tužiteljica Loretta Lynch.

Dvojac je pokušao ponuditi svoje planove islamskoj ekstremističkoj grupi "Jamaat Al Muslimeen" iz Trinidada i Tobaga.

Kadir je navodno pokušao otići u Iran kako bi organizovao podršku za teroristički napad, ali je uhapšen u Venecueli prilikom ukrcavanja na let prema Bliskom istoku.

Kadir je rekao da je išao na vjersko hodočašće te da putovanje nije povezano sa planiranjem terorističkog napada. Njegova odbrana je tvrdila da je on primjeran građanin Guyane.

Defreitasov advokat je najavio da će uložiti žalbu na presudu.

Osim Defreitasa i Kadira, uhapšena su još dvojica osumnjičenika. Kareem Ibrahim iz Trinidada i Tobaga je bolestan, pa će mu suđenje biti održano nešto kasnije. Abdel Nur (60) iz Guyane je osuđen u junu zbog materijalne pomoći teroristima i u zatvoru će provesti do 15 godina, objavio je "Sky News".