Svijet
0

Islamski ekstremist kriv za eksploziju u Damasku

FENA
Eksploziju u sirijskoj prijestonici Damasku, u kojoj je prije dva dana poginulo najmanje 17 osoba, počinio je bombaš-samoubica koji je u Siriju doputovao iz neke susjedne arapske zemlje, prenijela je u ponedjeljak sirijska državna agencija SANA. "Tokom istrage je utvrđeno da je terorist vozio automobil i da je eksplozivom raznio i sebe i auto. Identitet napadača bit će poznat nakon analize ostataka tijela koji su nađeni na mjestu napada", prenijela je SANA.

Napadač je povezan s islamističkom grupom čiji su članovi ranije hapšeni, navela je sirijska agencija.

Prema saznanjima agencije, napadač je 26. septembra automobilom ušao u Siriju iz neke susjedne arapske zemlje, ne navodeći koja je to zemlja, prenio je Reuters, podsjećajući da Sirija od arapskih zemalja graniči s Libanom, Irakom i Jordanom.

Za napad u subotu u Damasku, u kome je najmanje 17 civila ubijeno, a 14 ranjeno, nijedna grupa nije preuzela odgovornost.

Do eksplozije je došlo u blizini jednog sigurnosnog objekta na putu za aerodrom, na raskrsnici koja vodi do svetog mjesta Sit-Zaynab, popularnog među šiitskim hodočasnicima iz Irana i Libana.

Bila je to prva eksplozija u Siriji od atentata na vojnog zapovjednika Hezbollaha Imada Mugnijeha u februaru, ispod čijeg automobila je postavljena bomba.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je početkom mjeseca da je zabrinut zbog "ekstremističkih snaga" koje imaju pomoć iz inozemstva, i to iz libanskog grada Tripolija.

On je tada insistirao na neophodnost nalaženja rješenja za sve veću prijetnju koju predstavljaju islamski ekstremisti, čija je baza u tome gradu.