Svijet
0

Islamski džihad prijeti SAD-u napadima ako povrijedi njegovog šefa

FENA
Ramadan Abdullah; Foto: AFP
Ramadan Abdullah; Foto: AFP
Radikalni palestinski pokret Islamski džihad zaprijetio je u utorak da će se okomiti na američke interese ako bude povrijeđen ili se nanese "bilo kakva šteta" njegovom šefu Ramadanu Abdullahu Challahu, nakon što je Washington ponudio nagradu od pet miliona dolara za njegovo hvatanje.

"Svaka povreda nanesena generalnom sekretaru Islamskog džihada dovest će u pitanje američke interese svuda u regionu", rekao je glasnogovornik oružane struje džihada Brigade Al-Aqsa u saopćenju u Gazi.

"Brigada Al-Aqsa, a s njom i sve frakcije otpora, odlučno će se suprotstaviti američkoj gluposti koja cilja čelnika palestinskog naroda, bez obzira na njihovu poslušnost", navodi se u saopćenju. Džihad je zaprijetio "američkim tajnim službama i njihovim agentima u regionu nizom napada na sve američke interese ako povrijede generalnog sekretara Challaha ili neki drugi simbol otpora".

Sjedinjene Države su objavile u ponedjeljak nagradu od pet miliona dolara za hvatanje Challaha i "terorista" libanskog Hezbollaha Alija Hamadeija. Prema State Departmentu, američka država tajnica Condoleezza Rice je dodala da su oba imena na listi programa "Nagrada za pravdu".

Challah je jedan od osnivača Islamskog džihada, na čelu pokreta od 1995. nakon što je ubijen bivši šef pokreta Fathi Chakaki. On je napustio palestinsku teritoriju 1986., nakon što je pet godina predavao ekonomiju na islamskom univerzitetu u Gazi. Najprije odlazi za Veliku Britaniju a potom u SAD.