Svijet
0

Islamski artefakt prodan za 300.000 eura, a vrijedi 6,7 miliona

FENA
Rijedak vrč iz 11. stoljeća, izrađen od gorskog kristala, isprva pogrešno identificiran kao francuski vrč iz 19. stoljeća, prodan je na aukciji prošle sedmice za 220.000 funti (295.469 eura), po cijeni hiljadu puta većoj od procijenjene, piše u ponedjeljak Art Newspaper.

No, jedan je stručnjak vrč opisao kao "Sveti Gral" islamske umjetnosti, piše specijalizirani magazin i dodaje, ne navodeći izvore, da bi stvarna vrijednost artefakta mogla doseći 6,7 miliona eura.

Površina vrča, koji je prodala kuća Lawrences Auctioneers of Crewkerne, Somerset, u jugozapadnoj Engleskoj, prekrivena je mitološkim životinjama, pticama i cvjetnim motivima, a podnožje i grlo izrađeni su od srebra i emajla.

Stručnjaci vjeruju da vrč od gorskog kristala potječe iz doba dinastije Fatimid koja je vladala sjevernim dijelovima Afrike i Bliskim istokom od 10. do 12. stoljeća. Vrčevi iz tog razdoblja svrstavaju se među najrjeđe i najcjenjenije predmete u cijeloj islamskoj umjetnosti.

To je šesti primjerak takvog vrča jer je dosad bilo potvrđeno postojanje njih pet, od kojih je jedan u posjedu Muzeja Victoria and Albert, a jedan je 1998. godine ispao iz ruku zaposlenice u firentinskom Museo degli Argenti i nepopravljivo se razbio.

Preostali sačuvani vrčevi čuvaju se u crkvenim zbirkama. Vjeruje se da su križari otimali iz Svete zemlje vrčeve i druge posude te su one završavale kao relikvije u crkvama.