Egipat
0

Islamske stranke osvojile skoro 90 posto mjesta u parlamentu

FENA
Egipatske islamske stranke osvojile su skoro 90 posto mjesta u dosadašnjim parlamentarnim izborima, što ih dovodi korak bliže u dominaciji nakon zbacivanja Hosnije Mubaraka s vlasti.

Vodeća islamska Stranka za slobodu i pravdu (SSP) dobila je 40 od 60 mjesta u drugom krugu parlamentarnih izbora koji će se odvijati u tri faze.

Ultrakonzervativna selefijska stranka El-Nur dobila je 13 mjesta, izvjestile su novine El-Ahram, javlja u subotu AFP.

U složenom egipatskom sistemu glasanja, glasači biraju dvije trećine poslanika u parlamentu sa stranačkih lista, a u direktnom glasanju za pojedinačne kandidate biraju preostralu trećinu. Većina individualnih kandidata ide u drugi krug izbora.

Islamske stranke su dominirale ovim izborima, koji su počeli 28. novembra. Drugi krug izbora počeo je 14. decembra, a treći krug izbora treba početi 3. januara.

SSP je osvojila 32 pojedinačna mjesta u prvom krugu izbora i 36 posto glasova je osvojila sa stranačkih lista. El-Nur je bio na drugom mjestu s 24 posto glasova.

Preostali glasovi su podijeljeni među raznim liberalnim i sekularnim strankama.

SSP je saopćio da će imati pravo formirati narednu vladu, ali su vladajuće vojno vijeće i imenovani premijer rekli da parlament nema pravo imenovati ministre.

Vojska, koja se suočila s žestokim protestima ovog i prošlog mjeseca, kaže da će izvršiti transfer vlasti na civilnu vladu nakon predsjedničkih izbora krajem juna naredne godine.