Svijet
1

Islamska država: U jordanskom zračnom udaru ubijena američka taokinja

FENA
U saopćenju pripisanom militantnoj grupi Islamska država navodi se da je američka taokinja ubijena u jordanskom zračnom udaru u petak po predgrađima sjevernog sirijskog grada Raqqe, glavnog uporišta eksremističke grupe.

Žena je u saopćenju imenovana kao Kayla Jean Mueller i tvrdi se da je ubijena tokom muslimanske molitve, džume, koja se izvodi sredinom dana u petak, u zračnim udarima u kojima je napadana "ista lokacija duže od sata", prenosi AP.

Nijedan militant Islamske države nije ubijen u zračnim udarima, dodaje se u saopćenju.

Američki zvaničnici saopćili su da razmatraju izvještaj, a Bijela kuća je javila da nema trenutnog komentara.

Saopćenje Islamske države nije se moglo odmah potvrditi iz nezavisnih izvora. Ono se pojavilo na militantnom websiteu koji obično koristi Islamska država i poslano je korisnicima Twittera koji simpatiziraju ekstremističku grupu.

Mueller, iz Prescotta u Arizoni, radila je u Turskoj pomažući sirijskim izbjeglicama, sudeći po članku iz 2013. godine u Daily Courieru, novinama iz njenog rodnog grada. Ta 26-godišnjakinja izjavila je novinama da ju je primorala na pomoć situacija u Siriji.

Ukoliko se potvrdi njena pogibija, ona bi bila četvrti američki državljanin ubijen u zatočeništvu militanata Islamske države. Još troje Amerikanaca, novinari James Foley i Steven Sotloff i humanitarni radnik Peter Kassig ubijeni su kada im je radikalkna grupa odrubila glave.

Jordan, koji je dio koalicije pod američkim vodstvom koja izvodi zračne udare po položajima Islamske države u Siriji, pojačao je svoje napade otkako je Islamska država objavila da je ubila zarobljenog jordanskog pilota. Sirijska vlada saopćila je u četvrtak da je na desetine jordanskih borbenih aviona bombardiralo centre za obuku Islamske države i skladišta naoružanja. Vlada nije pomenula gdje su se napadi desili.

Jordanska vlada nije javila ništa o tome da li su njeni borbeni avioni napali Raqqu. Aktivisti koji nadziru sukob saopćili su, međutim, da su koalicijski avioni pod američkim vodstvom pogodili nekoliko meta po rubovima i predgrađima Raqqe, u brzom slijedu u petak.