Svijet
0

Islamistički borci oteli u Pakistanu sedam vojnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Islamistički borci bliski talibanima i Al-Qaidi, u plemenskim zonama na sjeverozapadu Pakistana, oteli su sedam vojnika, objavila je u srijedu policija.

Vojnici, pripadnici korpusa pograničnih straža, oteti su u utorak navečer u napadu na njihov kontrolni punkt u Tallu, u pograničnoj provinciji na sjeverozapadu Pakistana, na granici s Afganistanom, saopćio je zvaničnik lokalne policije.

"Vojnici su imali vremena da obavijeste svoj glavni štab da su njihov punkt opkolili "islamistički borci", rekao je ovaj zvaničnik, dodavši da vojnika nije više bilo kada je pojačanje stiglo.

Sukobi između fundamentalističkih vojnika, pripadnika pakistanskih plemena, afganistanskih talibana i pripadnika Al-Qaide, koji dolaze iz raznih zemalja, intenzivirani su od jula u plemenskim zonama.

Islamistički borci drže još oko 250 vojnika, koji su se predali bez borbe prije tri sedmice u regionu južnog Waziristana, veliki udarac za vojsku, smatra lokalna štampa koja navodi da je moral vojnika u ovim zonama na najnižoj razini.